Horia Colibasanu se pregateste pentru a cincea premiera romaneasca in alpinism

Este supranumit „Salvatorul din Himalaya”, „Supravietuitorul”, sau „Omul care merge pe varfuri” si pana in prezent are in palmares cinci optmiari (varfuri de peste 8000 de metri) escaladati.

Horia Colibasanu va porni pe 8 aprilie 2013 intr-o expeditie pe varful Lhotse (8.516 metri) din masivul Himalaya, al patrulea varf ca inaltime din lume, situat la granita dintre Nepal si China, aproape de varful Everest, stabilind astfel o noua premiera in alpinismul romanesc. Horia va deveni astfel singurul din istoria acestui sport in Romania care a escaladat aproape jumatate dintre cele 14 varfuri de peste 8000 de metri din lume.

Expeditia pe varful Lhotse va reprezenta o adevarata provocare, intrucat partea sudica a muntelui are pereti verticali de 4000 de metri, fiind una dintre cele mai periculoase regiuni de escaladat din lume, la care s-au incumetat doar profesionistii in alpinism. De asemenea, Horia nu va folosi oxigen suplimentar si nici ajutorul serpasilor, ascensiunea fiind una rapida, in stil aplin, bazata pe forta fizica si mentala. Alpinistul roman va fi insotit in aventura sa, la urcarea spre varf, de slovacul Peter Hamor, care are in palmares zece varfuri de peste opt mii de metri si de romanul Justin Ionescu, experimentat in escalada si ascensiuni tehnice.

Horia Colibasanu are 32 de ani si este din Timisoara. De profesie este medic stomatolog iar alpinismul il practica din 1998. In 2004, a fost primul roman care a urcat pe K2 (8.611m). In 2006, a urcat in premiera pentru Romania pe Manaslu (8.163m), iar in 2007 a urcat pe Dhaulagiri (8.167m), de asemenea o premiera romaneasca. Horia a fost si primul roman care a urcat pe Annapurna (8.091 m), in 2010, aceasta expeditie fiindu-i dedicata prietenului sau spaniol, alpinistul Inaki Ochoa de Olza, care a decedat pe Annapurna in timpul unei expeditii comune, in 2008. Ultimul varf himalayan pe care a urcat, in 2011, a fost Makalu (8.463 m).

Pentru detalii despre expeditia Lhotse 2013, il puteti contacta pe Horia la telefon 0722.957.908.

Sustin succesul in alpinismul romanesc si pe Horia Colibasanu: Primaria Slatina, Aqua Carpatica, Koyos.ro, Deltatel, Kathrein Romkatel, Bergbanat. Membrii expeditiei au si sprijinul Federatiei Romane pentru Alpinism si Escalada.

Partener media: Intact Media Group.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *