Inotul in apa deschisa

Intr-un fel, in copilarie, foarte multi dintre noi am practicat o forma a  inotului in apa deschisa, numita scaldat. Fie ca se desfasura intr-o garla sau intr-un helesteu, distractia era in toi si abia asteptam vara pentru asta.

Mai nou, inotul in apa deschisa a devenit sport olimpic. Asta inseamna ca a ajuns sa fie considerat suficient de practicat si popular la nivel global. Foarte multi practicanti ai inotului si ai triatlonului prefera inotul intr-un lac sau in mare fata de monotonia inotului in bazin. Si eu ma numar printre acestia.

Iata cateva elemente cheie pentru inotul in apa deschisa:

√ Orienteaza-te!

Daca in bazin trebuie sa fii atent doar sa faci intoarcerile, in apa deschisa lucrurile stau cu totul altfel deorece trebuie sa te orientezi in spatiu. In general se alege un punct de reper – o baliza sau ceva de pe mal – o casa, un ponton, un steag etc.  La fiecare cinci brate trebuie scos capul usor din apa si cautat punctul de reper astfel incat sa-ti reevaluezi pozitia. Riscul sa inoti in plus este foarte mare daca nu reusesti sa iti ajustezi traiectoria in functie de reperul ales de pe mal.

√ Evita sa inghiti apa!

Un principiu foarte important este sa deschizi ochii inaintea gurii, astfel vei reusi sa eviti inghititul de apa care poate sa fie ceva neplacut in mijlocul unui efort atat de mare.

√ Inoata la doua brate!

Te va ajuta sa te oxigenezi mai des si astfel sa obosesti mai greu.

Panica

In cazul in care ai carcei sau nu te simti bine dintr-un anumit motiv, nu te panica, fa pluta si incearca sa depui un minim de efort. Ridica o mana si semnalizeaza ca ai nevoie de ajutor.  Intr-un concurs organizat bine sigur vei primi ajutor in cel mai scurt timp. Daca te agiti, apa poate sa-ti devina dusman. Daca te antrenezi intr-un lac este bine sa nu te indepartezi prea mult de la mal si sa nu fii singur.

Nu te ingramadi la start!

Pozitioneaza-te la start in functie de experienta la astfel de concursuri si performantele tale. Daca esti prea optimist si neexperimentat risti sa te trezesti in interiorul unei masini gigantice de spalat si sa nu faci fata minilor si picioarelor care cad pe langa tine sau chiar in tine.

7 thoughts on “Inotul in apa deschisa

  1. […] Am pastrat cele doua probe – de 1500 si 5000 de metri si am introdus o proba noua – de 500 metri: pentru copii si pentru cei care nu sunt antrenati inca sa parcurga distante mai mari. Deci motiv numai bun de prins gustul unui maraton de inot, de intrat in atmosfera specifica acestuia. Vedeti si articolul cu sfaturi utile despre inotul in apa deschisa. […]

  2. […] Am pastrat probele de 1500 si 5000 de metri si am introdus o proba noua – de 500 metri: pentru copii si pentru cei care nu sunt antrenati inca sa parcurga distante mai mari. Deci motiv numai bun de prins gustul unui maraton de inot, de intrat in atmosfera specifica acestuia. Vedeti si articolul cu sfaturi utile despre inotul in apa deschisa. […]

  3. Lutyk says:

    Pacat ca in Bucuresti nu mai ai unde sa inoti in apa deschisa. Am copilarit inotand in lacurile Floreasca, Herastrau sau Tei. Acum, scaldatul in lacuri e interzis din cauza pericolului de imbolnavire si cine vrea sa inoate e obligat sa dea cateva sute de lei la un bazin. Sau, daca nu-si permite, sa-si puna pofta in cui, asa ca mine. :((

  4. cosmin says:

    buna ziua.. ma aflu ..in tari scandinave, aici sunt lacuri de sute chiar si mii de ani. masi aventura sa inot intrun asemena lac dar ma macina curiozitatea daca ari exista pesti suficiente de mari incat sa atace omul. la noi e frimg mai mereu si daca ar fi si alte riscuri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *