Tehnologia intre părinți și educație

Tehnologia sta în calea educatiei

Majoritatea părinților, își faci griji cu privire la cum tehnologia le afectează copiii. Ei petrec prea mult pe timp privind la telefoane și distribuie prea multe informații pe rețelele sociale. Oare mai știu ei să poarte o conversație față în față? De fapt, cercetările indică cât de dependenți de tehnologie sunt cu adevărat copiii și cum îi afectează aceasta. De exemplu, utilizarea tehnologiei le poate  crește agresivitatea, scade capacitatea de a empatiza și le răpește creativitatea. 

Mare parte din tinerii care au crescut în această lume dependentă de tehnologie,  au mai puține abilități emoționale în comparație cu copiii crescuți cu un deceniu în urmă.

Ce poate și trebuie să facă un părinte? De multe ori, în calitate de părinți, limităm timpul petrecut pe ecran, setăm cronometrul și eliminăm tehnologia ca formă de disciplină. Dar, ce se întâmplă dacă problema cu tehnologia, rețelele sociale și internetul din viața copiilor noștri are mai mult de-a face cu cât de mult permitem noi, părinții, folosirea tehnologiei să interfereze intre educația noastră și ei? Ce se întâmplă dacă verificarea e-mailului și a rețelelor sociale le fură copiilor noștri interacțiuni vitale cu noi?

Vor să poarte o conversație sau să ne pună o întrebare dificilă, dar suntem ocupați să ne verificăm telefoanele, să parcurgem e-mailurile de la serviciu sau să navigăm prin rețelele sociale. 

Când văd dispozitivul în mâinile noastre fie renunță, fie caută răspunsul pe internet. Când se întâmplă acest lucru, pierdem oportunități esențiale ca părinți.

Potrivit unui studiu recent, utilizarea de către părinți a tehnologiei poate nu numai că sărăcește familiile de oportunități de învățare, dar provoacă și interacțiuni negative, precum și conflicte și tensiuni .

Telefoanele, tabletele și alte dispozitive electronice fac să dispară distanța dintre birou și casă, permițând părinților să fie la serviciu la orice oră. 

Acest lucru se transformă în prea puțin timp petrecut interacționând cu copiii și prea mult timp dedicat utilizării tehnologiei.

De fapt, cercetătorii, au descoperit că părinții se luptă să echilibreze timpul între familie și dorința de a fi prezenți la servici prin tehnologie.

De exemplu, participanții au afirmat în mod constant că duc o luptă internă între munca prin tehnologie și timpul alocat familiei.

De asemenea, participanții la diverse studii au raportat că răspunsul lor emoțional la ceea ce citeau pe dispozitivele lor mobile a dus, de asemenea, la reacții negative mai frecvente față de familia lor, mai ales dacă e-mailul sau mesajul pe care îl citeau era o veste proastă sau conținea informații stresante.

Părinții au descris, de asemenea, mai multe gesturi de căutare a atenției facute de copiilor lor atunci când ei(părinții) erau absorbiți în utilizarea tehnologiei.

Într-o altă parte a studiului, cercetătorii au observat că părinții care mâncau alături de copiii lor în restaurante au mai puține ineracțiuni verbale și nonverbale cu copiii atunci când sunt folosite dispozitivele mobile.

Între timp, alți participanți la studiu au susținut utilizarea tehnologiei, indicând că le-a permis să se conecteze la lumea exterioară și că le-a reamintit că există viață dincolo de familie.

Mulți părinți au raportat, de asemenea, că folosesc tehnologia ca o modalitate de a atenua plictiseala și banalitatea care poate veni odata cu responsabilitatea educației copiilor,ceea ce nu este un lucru tocmai bun. 

Deși cercetătorii recunosc că părinții nu trebuie să fie disponibili pentru copiii lor 100% din timp și că puțin timp pe cont propriu creează independența copiilor, ei au remarcat, de asemenea, că părinții sunt supraîncărcați și epuizați de atât de multe sarcini diferite. .

În plus, tehnologia a transformat modul în care părinții interacționează cu copiii lor. Spre deosebire de cărțile, ziarele sau reviste tradiționale, tehnologia atrage mai multă atenție părinților și necesită o investiție emoțională mai mare. 

Această investiție emoțională semnificativă înseamnă că sunt mai puțin disponibili pentru a investi în copii.

Preluarea controlului asupra utilizării tehnologiei

Cercetătorii oferă câteva sfaturi despre preluarea controlului asupra utilizării tehnologiei. Acestea includ stabilirea limitelor familiei, urmărirea utilizării dispozitivului mobil și identificarea celor mai importante factori de stres generați de dispozitiv. 

Puneți-vă întrebările potrivite

Dacă vrei cu adevărat să preiei controlul asupra utilizării tehnologiei, trebuie să-ți pui întrebările dificile. De exemplu, cât de des scoateți smartphone-ul în timpul cinei pentru a vă verifica e-mailul sau pentru a răspunde la un mesaj? Cât timp petreci încărcând fotografii și selfie-uri pe rețelele sociale, în loc să experimentezi cu adevărat ceea ce se întâmplăîn viața reală? Sau cât timp petreci documentând viețile copiilor tăi pe rețelele sociale, mai degrabă decât să investești cu adevărat în relația ta cu ei. Odată ce ați analizat cu atenție propriul comportament, atunci veți ști unde trebuie să faceți schimbări.

Stabiliți limite

Creați un plan pentru utilizarea tehnologiei dvs. De exemplu, ai putea stabili anumite spații în casa ta sau momente ale zilei în care ești complet deconectat de la tehnologie. 

Opțiunile evidente sunt deconectarea la cină,  la  micul dejun sau să vă abțineți de la a vă folosi dispozitivul atunci când vă aflați în camerele copiilor, la culcare. 

De asemenea, puteți stabili anumite camere din casa dvs. ca zone fără tehnologie, cum ar fi o sală de lectură sau o cameră de familie.

Urmăriți utilizarea mobilului 

Luați în considerare obținerea unei aplicații care vă va urmări utilizarea mobilului. Aceste informații pot fi utile pentru a determina unde și când petreci prea mult timp. 

În consecință, dacă 90 la sută din timpul tău este petrecut pe rețelele sociale sau prin e-mailuri de la serviciu, poți căuta modalități de a reduce utilizarea tehnologiei. 

De asemenea, puteți crea un filtru sau blocare pe dispozitiv pentru a evita tentația de a folosi tehnologia în anumite momente de acasă, cum ar fi când copiii ajung acasă de la școală, când ajungi acasă de la serviciu sau la culcare.

Identificați factorii de stres

Una dintre problemele cheie pe care părinții le raportează este că, uneori, dispozitivul lor mobil îi face să fie lacunari în interacțiunea cu copiii lor sau să renunte la aceasta.

Gândiți-vă când se întâmplă acest lucru în viața voastră. Dacă sunteți stresat citind e-mailuri de serviciu sau aveți nevoie de liniște absolută atunci când lucrați la un proiect pentru serviciu, programați-vă ore pentru a face aceste lucruri când știți că se suprapun cu orele de sport sau cu altă activitate a copiilor care nu vă implică activ.

 În acest fel, aveți spațiul și timpul de care aveți nevoie pentru a vă îndeplini sarcinile, mai degrabă decât să le luați din timpul copiilor dvs. sau să riscați să le greșiți atunci când vă întrerup cu o întrebare.

 Fiți un model bun

Când vine vorba de utilizarea tehnologiei, este important să vă amintiți că vă urmăresc copiii. De fapt, sunt studii care indică faptul că cea mai mare parte dintre copii și-ar dori ca părinții lor să-și oprească tehnologia.

Ajutați copiii să descopere beneficiile liniștii

De prea multe ori, tehnologia funcționează mereu.Televizorul merge incontinuu, tableta redă videoclipuri sau computerul are un videoclip YouTube pe el. 

Cercetările au arătat că timpul de liniște fără interferența tehnologiei este crucial pentru dezvoltarea creierului. 

Gândiți-vă la situația în care de multe ori ați strâns rufele sau ați făcut un duș și ați venit cu o idee grozavă? În aceste vremuri de liniște, creierul nostru este cel mai creativ.

 Învățați copiii importanța liniștii și cât de important este de a sta singur. Nu porniți televizorul în timp ce strangeti rufele. Dacă copiii văd că faceți aceste lucruri, este probabil să imite comportamentul pe care îl văd.

Folosiți timpul câștigat pentru a vorbi

Mersul în mașină, așezarea la masă împreună, o iesire in parc – acele vremuri reprezintă tot timpul câștigat cu copiii tăi. În consecință, doriți să profitați de acest timp și să puneți dispozitivele deoparte. 

De exemplu, copiii sunt mai dispuși să vorbească cu tine atunci când merg în mașină în liniște. 

Nu trebuie să aibă contact vizual, mai ales dacă vorbești despre un subiect dificil sau jenant. Se pot uita pe fereastră dacă vor. 

Așadar, luați în considerare călătoriile scurte cu mașina la antrenament, la biserică sau către casa bunicilor fără tehnologie. Astfel, puteți profita de acest timp pentru a vorbi. 

Veți fi surprins ce lucruri minunate puteți descoperi în timp ce stați de vorba.

Creați un coș pentru tehnologie

Puneți un coș lângă ușa de la intrare și și puneți-vă dispozitivele în acel coș imediat ce ajungeți acasă. 

Cere-le copiilor să facă la fel. 

Tehnologia iese din coș când temele sunt terminate, cina este terminată și treburile sunt terminate – indiferent de regulile pe care doriți să le stabiliți. 

În acest fel, aveți distrageri limitate în timpul de comunicare crucială atât pentru dumneavoastră, cât și pentru copii.

Furnizați alte opțiuni

De prea multe ori, părinții se bazează pe tehnologie pentru a umple golul în timpul zilei nu numai pentru ei înșiși, ci și pentru copiii lor. 

O idee pentru a reduce utilizarea tehnologiei pentru întreaga familie este de a oferi alte opțiuni în casă. 

De exemplu, puneți câteva jocuri de societate sau un pachet de cărți pe masă. Pune o minge sau un frisbee lângă uşă. Așezați cărți pe măsuța de la intrare. 

Dacă aceste lucruri sunt la vedere, este mai probabil ca membrii familiei să profite de ele decât să apeleze la tehnologie pentru divertisment.

Transformați vizionarea conținutului media într-un eveniment de familie

Urmărește filmele împreună cu familia și apoi vorbește despre ele. 

De exemplu, dacă copiilor sau părinților tăi le place să se uite la un anumit film, atunci vizionează-l împreună cu ei. Apoi purtați o conversație după aceea.

  Luați în considerare modul în care aceste lucruri se intersectează cu valorile familiei . 

Nu numai că faceți ceva plăcut împreună cu copiii, dar îi învățați și cum să folosească tehnologia într-un mod care le cere să se gândească la ceea ce urmăresc, mai degrabă decât să consume pur și simplu.

 Pereceți timpul împreună făcând exerciții sau făcând jocuri de familie

Da, este la fel de simplu. 

Dacă copiii tăi văd că îți limitezi utilizarea tehnologiei sau pleci pentru ca ecranul tău să facă altceva, probabil că vor repeta aceste acțiuni în propriile lor vieți. 

Copiii învață din exemplu mai mult decât din orice altceva(sfaturi,citit..etc.). Și, dacă setați limite pentru utilizarea propriei tehnologii (inclusiv neutilizarea telefonului în timpul șofatului de exemplu), iar în timpul liber faceti activitați sportive, atunci este foarte posibil ca ei să facă același lucru.

Daca veți incepe un joc in familie, veți vedea cu bucurie cum cel mai probabil, copiii vor dori sa vi se alăture dumneavoastra in acel joc sau activitate.

Veți putea cu aceasta ocazie să stati si de vorba odată ce petreceți timp împreună.

Fii hotărât

Cu alte cuvinte, decide cum vrei să arate familia ta. 

Apoi, pe baza acestei imagini, stabiliți obiective și faceți un plan. 

Nu există un răspuns perfect sau o linie specifică de trasat atunci când vine vorba de tehnologie și educație. 

În consecință, trebuie să decizi ce este potrivit pentru tine și familia ta.

Fii atent la cât de des folosește familia ta tehnologia și dacă nu-ți place ceea ce vezi, fă schimbări, începând cu propriul tău comportament. 

Nu te poți aștepta ca tinerii tăi să-și limiteze utilizarea tehnologiei dacă tu nu faci același lucru.

Un cuvânt de încheiere

Tehnologia a transformat modul în care părinții interacționează cu copiii lor. 

De la a avea copii și adolescenți legați de dispozitivele lor și a fi în contact constant cu părinții, până la împărțirea atenției între copiii lor și dispozitivele lor mobile, educația nu arată la fel ca acum un deceniu. Unele dintre aceste modificări sunt lucruri bune, cum ar fi posibilitatea de a trimite mesaje copiilor atunci când sunt plecați sau verificarea locației în anumite situații medicale.

Dar, unele dintre aceste schimbări au un impact negativ asupra modului în care părinții comunică cu copiii lor. Totuși, cu puțin efort și angajamentul de a fi pe deplin prezenți, părinții pot face cu ușurință ca tehnologia să funcționeze mai degrabă pentru ei decât împotriva lor.

Bibliografie

  1. Technology Addiction .Radesky J.S., Kistin C., Eisenberg S. 
  2. Parent Perspectives on Their Mobile Technology Use  2016
  3.  Navigate Screen Time .2019Hutton JS, 2019
  4. Sherri G. ver.deCara L. 2020