Importanta citirii fluente

De ce este importantă citirea fluentă? 

De obicei, când auzi cuvintele „fluență” sau „fluent”, primul tău gând este să te gândești la cineva care învață o limbă străină, nu la cineva care învață să citească.

Fluența cititului nu este deloc diferită de a vorbi fluent într-o limbă străină. Ambele se bazează pe cunoașterea limbii suficient de bine pentru a înțelege și a comunica fără dificultate. În cazul fluenței citirii, este limbajul scris

Definirea fluenței de citire

În cea mai mare parte, fluența citirii poate fi definită ca abilitatea de a citi textul cu ușurință, rapid și expresiv, fără a depune mult efort și cu puține dificultăți de a înțelege sensul textului. Când se evaluează fluența generală a citirii a unui elev, există două tipuri diferite de fluență care sunt analizate de obicei: fluența citirii orale și fluența citirii în tăcere.

Fluență în citire orală

Oricât de simplu sună, fluența citirii orale se referă la cât de fluent poate citi un elev cu voce tare. Acest tip de fluență se referă mai puțin la cât de bine înțelege un elev și își amintește ceea ce citește și mult mai mult despre modul în care decodifică textul.

Dacă elevul dumneavoastră este un cititor oral fluent, ar trebui să fie capabil să citească o anumită secțiune de text fără să se împiedice sau să ezite, să folosească intonația și expresia adecvate (cunoscute sub numele de prozodie) și să pronunțe majoritatea cuvintelor corect.

 Cum se dezvoltă fluența în citire?

Fluența în citirii în tăcere

Fluența citirii în tăcere este puțin mai complicată decât fluența citirii orale. În timp ce, din nou, un cititor tăcut fluent ar trebui să poată citi ceea ce are în față fără ezitare, ar trebui, de asemenea, să poată citi mai mult decât cuvânt cu cuvânt. Se așteaptă ca cititorul să poată citi fără să rostească cuvintele cu voce tare, în timp ce preia vizual și înțelege mai mult de un cuvânt odată.

Mulți elevi despre care se crede că sunt cititori fluenți nu sunt atât de fluenți pe cât par atunci când vine vorba de lectura tăcută, deoarece, deși citesc textul într-un ritm bun și mecanic fără probleme, nu înțeleg ceea ce citesc. Acest lucru este adesea demonstrat de elevul care citește o carte cu ușurință, dar nu poate să vă spună despre ce a fost sau să răspundă la întrebări despre ea.

Dar de ce este cu adevărat important?

Cel mai simplu motiv pentru care fluența citirii este importantă este că, fără fluență, lectura nu este plăcută. Cititorii fluenți vor citi o carte cu plăcere și vor citi singuri, chiar și atunci când nu este lectura obligatorie.

Mai important, totuși, este că lectura fluentă duce la mai mult succes în scris, abilități mai bune de vocabular și o mai bună înțelegere a ceea ce citește.