ROLUL BIBLIOTECILOR IN INVATAMANTUL SCOLAR

Pe măsură ce școlile și instituțiile au început să facă tranziția către o învățare personalizată și bazată pe competențe, există un giuvaer de modă veche care este adesea uitat în timpul procesului de transformare – biblioteca școlară.

Bibliotecile școlare au fost întotdeauna văzute ca sanctuare liniștite pentru lectură și depozitare de cărți, dar cu siguranță nu sunt centre de inovare. În unele regiuni care au bugetul micsorat, bibliotecile au intrat chiar în reorganizare, deoarece deficitele bugetare obligă administrațiile să caute și să elimine sau să reducă poziții și programe.

Din perspectiva elevilor, bibliotecile au un scop important, pentru că unul dintre angajamentele lor principale este de a cultiva interesul personal față de cunostiinte.Altul ar fi de a-i dota cu abilitățile de a evalua în mod independent sursele de informații.

Materialele pe care bibliotecile le furnizează studenților — cărți, computere, cărți audio, microfișe etc. — sunt toate doar medii pentru transferul de informații. Bibliotecarii acționează nu numai ca ghizi pentru a ajuta studenții să găsească materiale care sunt potrivite pentru obiectivele și interesele lor de invatare, ci și ca un arbitru al surselor la care studenții au acces.

Bibliotecarii acționează, ca susținători ai lecturii pe tot parcursul vieții, ca parteneri esențiali ai profesorilor și ca ghizi pentru a ajuta cursanții să găsească materiale de lectură adecvate. Într-un sistem bazat pe competențe, cursanții se află cu toții la niveluri diferite de lectură, astfel încât bibliotecarii oferă sprijin critic pentru a-i ajuta pe elevi să găsească o carte adecvată atât pentru interesele lor, cât și pentru nivelul de lectură, dar și pentru ceea ce profesorul de la clasă și-a stabilit ca obiectiv de învățare.

Unele sisteme software de gestionare a bibliotecii, cum ar fi Follett Destiny, permit profesorilor să creeze liste de lectură pe baza catalogului de carduri al școlii pentru elevii lor. Acest lucru le permite cursanților să previzualizeze o listă organizată de materiale disponibile pentru lectura suplimentara.

Bibliotecarii au nenumărate abilități și subiecte, făcându-i parteneri excelenți în dezvoltarea și implementarea proiectelor și ajutând la determinarea stăpânirii competențelor. Bibliotecarii sunt, de asemenea, colaboratori generoși, care ar trebui încurajați de administratori să aibă libertatea de a-și transforma spațiile într-un loc în care cursanții se pot simți confortabil și își pot dezvolta cunoștințe și competențe.

Materialele achiziționate pentru bibliotecile școlare sunt sugerate de părțile interesate de la fiecare nivel. Profesorii pot sugera, de asemenea, materiale pentru a completa instruirea. Important este că pot sugera si cursanții cărți pe subiecte care sunt de interes personal pentru ei, dar pe care s-ar putea să nu se simtă confortabil să le abordeze în fața altora.

Bibliotecarii nu trebuie niciodată să acționeze ca un judecător al performanței elevilor, astfel încât relațiile pot fi construite între bibliotecari și cursanți într-un mod diferit de dinamica profesor-elev. Astfel construirea relațiilor oferă studenților un avocat suplimentar în clădire cu care pot vorbi despre probleme personale și pot primi resurse fără ca nimeni altcineva să știe.

Primele trei secțiuni ale Codurilor de etică ale Asociațiilor Bibliotecarilor se referă la echitate și confidențialitate, demonstrând dedicarea bibliotecii de a servi toți cursanții mai întâi ca oameni. Această cultură a acceptării și înțelegerii ajută la dezvoltarea unui loc de discurs civil între cursanți și lideri de toate vârstele, religiile și nivelurile. Acest teren uniform de joc oferă studenților capitalul social necesar pentru a acționa ca cetățeni în democrația participativă.

Bibliotecile publice sunt, de asemenea, resurse uimitoare pentru școlile care doresc să-și îmbunătățească munca într-un sistem centrat pe cursant, bazat pe competențe. Ele oferă acces la tehnologie și resurse pentru cursanți în afara zilei de școală. Crearea de parteneriate cu bibliotecile publice poate ajuta la furnizarea catre studenți de resurse care le sunt necesare, oferindu-le, de asemenea, acces la bibliotecari profesioniști și membrii comunității.

Bibliotecile publice sunt, de asemenea, dezvoltate si prin ajutorul comunitatii. Întreaga comunitate ajută la dezvoltarea colecției, în special cu materiale create despre regiunea lor și despre autori locali, ceea ce îi ajută pe elevi să înțeleagă cultura comunității lor. Bibliotecile publice sunt construite de vocile colective ale unei comunități, dar sunt concepute pentru a răspunde nevoilor individului.

Din păcate, bibliotecile publice pot fi, de asemenea, victimele deficitelor și reducerilor bugetare, astfel încât crearea de parteneriate prin care pot folosi  resurse comune este de ajutor atât școlilor, cât și bibliotecilor comunitare. Dezvoltarea parteneriatelor cu bibliotecile publice ajută, de asemenea, să familiarizeze cursanții cu serviciile bibliotecii care le pot creste șansele de a deveni sustinatori si parteneri ai bibliotecii după absolvire.

Pe măsură ce școlile tradiționale își creează planurile privind modul de inovare și transformare, bibliotecile, atât școlare, cât și publice, pot și ar trebui să acționeze ca o piesă cheie în educatie.

 Bibliotecile sunt maleabile. Pot păstra scopul convențional de a stoca resurse și informații pentru cursanți, în timp ce pledează pentru literatură și sunt transformate în spații de creație, de învățare, arhive și laboratoare.

Educația este cea mai vitală activitate pentru creșterea nivelului de cultura.

O școală bună vă va oferi cele mai bune componente pentru educație, cum ar fi sala de clasă digitală, laboratorul de științe, laboratorul de calculatoare și biblioteca.

Cu toții suntem conștienți de importanța sălilor de clasă și a laboratoarelor, dar undeva, în mijlocul internetului și al e-generației, ignorăm importanța bibliotecii în școală. Să aflăm detaliile și rolul bibliotecii în școală.

Rolul bibliotecii în școală

Biblioteca este cel mai important loc din fiecare școală. Constă din cele mai importante cărți care sunt relevante pentru studenți. Acest loc îi ajută pe toți studenții în timpul examenelor și pregătirii lor. In ea se Stochează mii de cărți care ne ajuta la examene , proiecte si reprezinta materialul de studiu.

Este adevărat că suntem în generația internetului și a tehnologiei moderne unde putem găsi milioane de informații cu un singur clic. Obținem informații pe mobil sau pe computer de pe diferite site-uri web. Astfel de site-uri web sunt utile în diverșe situatii, cum ar fi pregătirea, examenele, practicile, proiectele etc. Dar trebuie să observăm și că uităm de metoda tradițională de educație din școala noastră. Biblioteca vă va oferi cea mai bună educație cu mediul său izolat. Vă permite să va insusiti detaliile subiectelor.

Citirea cărților și citirea la telefon sunt cei doi termeni diferiți. Învățăm mai bine din cărți în comparație cu citirea de pe telefon. Elevii înțeleg mult mai bine din cărți în comparație cu telefonul. Prin urmare, Biblioteca este cel mai important loc din școală.

Utilizarea Bibliotecii

Responsabilitatea profesorilor și a bibliotecarilor este imensa.Ei ar trebui deopotriva să furnizeze cunoștințele și sa arate importanța bibliotecii.

Dragi cadre didactice si bibliotecari încercați să construiți biblioteca ca unul dintre cele mai atractive locuri din școală, astfel încât elevii să o viziteze fără nicio piedică. Ar trebui să se bazeze pe o sală spațioasă, cu cel mai bun mod de iluminare. Fiecare secțiune a bibliotecii, rafturile de cărți, mesele, scaunele, birourile trebuie proiectate astfel încât să atragă atenția studenților. Cea mai bună școală va implementa aceeași metodă pentru a promova educația.

Încearcati să faceti o regulă simplă pentru accesarea cărților și păstrati astfel de cărți în cantități suficiente. Bibliotecarii ar trebui să fie de ajutor și politicoși cu studenții, iar studenții trebuie să coopereze cu bibliotecarii pentru o utilizare optimă a bibliotecii.