Printre amintirile de neuitat din anii de școală există probabil câteva amintiri ale excursiilor de clasă făcute la muzee, parcuri, monumente istorice și alte repere locale. La acea vreme, probabil că ai privit excursiile ca pe o șansă de a scăpa de cursuri și de a petrece timp cu prietenii. Dar acele excursii au fost mult mai mult.
În mod tradițional, excursiile au fost concepute pentru a îmbunătăți ceea ce copiii acumuleaza în clasă. Scopul a fost de a permite elevilor să vadă, să atingă și să experimenteze lucruri care altfel ar fi doar un aliniat dintr-un manual sau o imagine pe peretele unei clase.
Din cauza constrângerilor financiare numărul de excursii a scăzut lent, în ciuda avantajelor documentate ale excursiilor școlare.
Pe lângă o scădere a finanțării disponibile, mulți dintre profesorii mai tineri din ziua de azi văd în mod greșit excursiile pe teren ca pe ceva pe care îl pot folosi ca recompensă pentru realizările academice, nu ceva care îmbunătățește cunoștințele. Lipsa finanțării și schimbarea mentalității profesorilor înseamnă că multe școli nu mai vad importanța excursiilor. Dar doar pentru că bugetele sunt mici și studenții nu pot călători la fel de ușor ca în trecut, nu înseamnă că trebuie să dispara aceste experiențe practice.
BENEFICIILE EXCURSIILOR
Incorporarea excursiilor în curiculumul educațional al unei școli are un impact direct asupra performanței academice a unui copil. Studiul facut de U.S.T.A. a constatat că 59% dintre studenții care participă la excursii au note mai mari decât colegii lor. De asemenea, a descoperit că unul dintre cele mai mari avantaje ale excursiilor a fost că acestea contribuie la procente mai mari de absolvire și pot duce, de asemenea, la un potențial de câștig mai mare în timpul maturității. Pe lângă beneficiile academice și profesionale ale excursiilor pe teren, una dintre cele mai importante constatări ale studiului a fost că 89% dintre cei chestionați au considerat că excursiile pe care le-au făcut la școală i-au făcut mai curioși și mai implicați în lumea din jurul lor.
Există patru motive principale pentru care excursiile sunt importante:
- CREȘTERE ACADEMICĂ
Unul din principalele beneficii ale excursiilor scolare este cresterea academica.
Un studiu notabil efectuat de o universitate renumita din S.U.A. a constatat că studenții care au plecat în excursii științifice au obținut note mai bune la examene. În mod ideal, excursiile întăresc principiile și ideile pe care elevii le învață la clasă. Pentru a se asigura că excursiile completează în mod eficient predarea din clasă, profesorii pot oferi instruire și activități înainte de călătorie, precum și să conceapă instrucțiuni și sarcini ulterioare care utilizează informațiile primite de elevi în excursie.
Valoarea educațională a excursiilor de teren poate fi găsită și în metodele de învățare mai puțin convenționale pe care le promovează excursiile.Copiii au mai multe șanse să rețină informații și să înțeleagă concepte atunci când se întâlnesc față în față cu ele. Implicarea în metode vizuale și practice de învățare prin excursii poate, de asemenea, să dezvolte încredere elevilor care se luptă să se implice și să învețe într-un mediu tradițional de clasă. Excursiile școlare le oferă mai multă libertate de a învăța fără tot atâtea constrângeri sau așteptări.
- IMPLICARE
Al doilea mare beneficiu al excursiilor scolare este implicarea.
Când profesorii folosesc strategii tradiționale de memorare, elevii pot ieși din clasă amintindu-și fapte, dar habar n-au de ce sunt importante sau cum vor fi folosite pe viitor. De exemplu, un elev poate memora o serie de formule matematice, dar dacă nu înțelege cum să aplice formulele, cunoștințele lor despre formule vor fi irelevante și se vor pierde rapid.
Excursiile pe teren permit, de asemenea, elevilor să se implice. De exemplu, dacă o clasă face o excursie la Muzeul Național al Aviatiei, se poate implica în istoria aviatiei. De asemenea, pot face o lectie practică asupra legilor fizicii și modul în care acele principii functioneaza.
- EXPERIENȚE ÎN LUMEA REALĂ ȘI CREȘTERE CULTURALĂ
În timpul scolii, probabil ați vizitat un sit istoric, cum ar fi o casă, un câmp de luptă sau poate un oraș. Scopul unor excursii ca acestea este de a atrage elevii în experiențele pe care le-au avut alții. Când un elev vizitează locul unei bătălii oribile din război , războiul nu mai devine doar un paragraf pe pagina unui manual. Devine rapid o experiență teribilă din viața reală, care duce acasă problemele grave din jurul războiului. Când elevii vizitează un sit istoric, ei se pot implica adesea în activitățile de acolo.Aceasta se numește empatie istorică și poate avea un impact direct și important asupra educatiei.
- GÂNDIRE CRITICĂ ÎMBUNĂTĂTĂȚĂ
Importanța excursiilor în educație se găsește și în modul în care excursiile îi provoacă să gândească creativ. Privirea la un tablou și gândirea la scena înfățișată îi ajută să gândească critic. Chiar și punând întrebări simple precum „Ce se întâmplă în pictură?” și „Ce a încercat artistul să realizeze?” poate stârni gânduri și conversații cu implicații de lungă durată. Învățarea elevilor să observe ceea ce este în jurul lor este o parte importantă a dezvoltării gândirii critice. Chiar și un muzeu – unde sunt încurajate jocurile interactive și imaginative – este conceput pentru a-i ajuta pe vizitatori să-și dezvolte abilitățile de a rezolva probleme și de a gândi critic.
IMPORTANȚA EXCURSIILOR PENTRU PROFESORI SI ELEVI
Din excursiile pe teren beneficiază elevii din punct de vedere academic, dar există mai mult pentru ei decât simpla completare a unui manual despre viața marină sau a unuia de istorie. O excursie pe teren le permite elevilor și profesorilor să iasă din contextul formal al clasei și să cultive experiențe comune. Experiențele comune duc la o mai bună relație între profesori și elevi, precum și la o legătură mai profundă între colegii de clasă.
Când elevii simt o legătură comună cu colegii de clasă, se simt mai confortabil să schimbe informații și să se ajute reciproc să învețe pe măsură ce anul școlar progresează. De asemenea, pot forma prietenii profunde și de durată care depășesc o anumită clasă sau un an școlar.
Mutarea unui grup de copii entuziasmați și dornici de la Punctul A la Punctul B nu este niciodată ușoară . Deși excursiile pe teren pot fi stresante pentru unii profesori, ele sunt, de asemenea, o oportunitate importantă pentru profesori de a interacționa cu elevii și de a-și observa elevii într-un cadru mai relaxat. Profesorii pot afla mai multe despre modul în care un copil gândește despre lumea din jurul lui și despre cum învață, oferind informații valoroase de care pot beneficia la instruirea lor în clasă mai târziu.
IDEI DE EXCURSII
Excursiile pe teren nu sunt limitate la profesori și studenți – deși cu siguranță îi încurajăm! Excursiile pe teren sunt, de asemenea, excursii pe care părinții le pot face cu copiii lor. Motivele pentru care elevii ar trebui să meargă în excursii merg cu mult dincolo de educația la clasă. Iată câteva dintre ideile noastre preferate pentru următoarea ta aventură educațională.
- GRADINI BOTANICE
Aplicațiile educaționale ale unei zile petrecute în natură sunt nesfârșite! Copiii pot vedea direct cum arată biodiversitatea și pot dezvolta o familiaritate cu plantele din zona lor. Cele mai multe grădini botanice oferă tururi educaționale și programe ghidate de profesioniști instruiți, care pot fi dezvoltate pentru a merge împreună cu diverse subiecte și programe științifice. Un alt lucru grozav despre grădinile botanice este că se schimbă odată cu anotimpurile, oferind o nouă destinație proaspătă la fiecare câteva luni.
- TEATRUL
Nimic nu seamănă cu experiența de a vedea o producție live, în special o repovestire a unei cărți clasice pe care elevii au citit-o la școală. Participarea la o producție live este o modalitate excelentă de a implica studenții în dramaturgia din programa lor de literatură. Stabilirea acestei vizite pentru a coincide cu producțiile locale ale clasicului spectacol de sărbători poate genera, de asemenea, ceva entuziasm de vacanță pe lângă o experiență educațională. În timp ce copiii mai mici s-ar putea să nu fie familiarizați cu scriitorii clasici, participarea la teatru completează un program de arte lingvistice, învățându-i despre arte și literatură, precum și oferind experiențe culturale noi și diferite.
- EXCURSII IN NATURA
Dacă doriți să evitați aglomerația în unele dintre cele mai populare destinații, verificați zona dumneavoastră pentru rezervații naturale ,lacuri sau parcuri cu trasee. Chiar și o balta de pescuit locala poate oferi studenților o privire directă asupra subiectului conservării apei, precum și o privire de aproape asupra faunei sălbatice locale.
- MUZEELE
Muzeele și planetariile le permit copiilor să vadă știința, artefactele și arta într-un mod de aproape și personal. Muzeele de artă încurajează abilitățile de gândire critică, precum și inspiră creativitatea. Muzeele bazate pe știință și istorie completează mai multe subiecte de studiu. Multe muzee oferă tururi și online, astfel încât să le puteți explora colecțiile de acasă.La https://e-patrimoniu.ro/patrimoniu-mobil/muzee-cu-tur-virtual/ gasim lista muzeelor cu tur virtual. Muzeul de Istorie Naturală GRIGORE ANTIPA oferă copiilor o experiență virtuală auto-ghidată pentru a vedea unele dintre cele mai interesante exponate ale muzeului.
- EXCURSII VIRTUALE
Căutați modalități de a completa învățarea la domiciliu? Luați în considerare o excursie virtuală la unele dintre grădinile zoologice mai mari din lume, cum ar fi Grădina Zoologică din Cincinnati sau Grădina Zoologică din San Diego. Fără a fi nevoiți măcar să-și pună pantofii, copiii pot cunoaște multe animale, precum girafe, rinoceri și urși panda. Excursiile virtuale la grădina zoologică oferă adesea o privire mai atentă decât ați avea vreodată stând în afara unuei incinte pentru animale în persoană la grădina zoologică.
Ai un copil mai mare care nu este distrat de videoclipuri cu animale drăguțe? Parcul Național Yellowstone oferă tururi virtuale, inclusiv un flux live și hărți interactive. Multe planetarii, muzee și alte destinații educaționale oferă, de asemenea, diverse oferte interactive online.
La aceste adrese puteti gasi cateva dintre ele :
http://www.zona3d.ro
Beneficiile excursiilor pentru elevii mai mici
Excursiile nu sunt doar pentru elevii mai mari – beneficiile excursiilor pentru ciclul primar nu pot fi subestimate. Excursiile cu acesti elevi pot avea beneficii semnificative și de lungă durată asupra performanței școlare și bunăstării personale a unui copil. Cu toate acestea, poate fi mai bine să săriți peste muzeul științei și siturile istorice. În schimb, optează pentru destinații care vor preda și consolida abilitățile sociale pe care le dezvoltă rapid. Unele idei de excursii :
- Fermă
- Teatru pentru copii
- Muzeul copiilor
- Acvariu
- Brutărie
- Statie de pompieri
- Grădina zoologică
- Biblioteca
- Parc
Da, acestea sunt locuri distractive, dar amintiți-vă că învațarea la copiii se face prin joacă. Oferirea de noi experiențe de joc îi învață lucruri noi despre lumea din jurul lor. Este, de asemenea, un instrument excelent pentru predarea abilităților sociale, cum ar fi folosirea vocilor din interior, împărtășirea cu prietenii și învățarea despre ajutoarele comunității.
Când vorbim despre importanța excursiilor în educația timpurie, există întotdeauna multe întrebări despre modul în care profesorii pot menține copiii în siguranță în timpul acestor ieșiri. Siguranța ar trebui să fie întotdeauna prioritatea numărul unu în mintea oricărui profesor atunci când coordonează o excursie. Fiecare excursie este planificată foarte mult pentru a se asigura că există destui însoțitori pentru a supraveghea copiii, iar itinerariul este structurat cu atenție pentru a evita orice decalaj care le-ar permite copiilor să rătăcească.
O excursie de succes necesită adesea un parteneriat între părinți și profesori. Profesorii se bazează pe părinți să își ofere timpul ca însoțitori, precum și să ofere asistență pentru a-și trimite copilul cu cele necesare pentru o excursie, care includ îmbrăcăminte adecvată sezonier, protecție solară și gustarea, dacă este necesar.