BENEFICIILE GRADINARITULUI IN SCOALA

Grădinile școlare oferă elevilor o privire în timp real asupra modului în care se cultivă hrana. Există diferite modele pentru modul în care funcționează aceste grădini.

Urmarirea mai mulțor elevi au arătat că grădinile pot fi cheia în schimbarea practicilor nutriționale ale copiilor.

O evaluare din cadrul Universitatii Columbia, a constatat că în școlile care oferă oportunități pentru învățarea practică a nutriției, elevii mănâncă de până la trei ori mai multe fructe și legume la prânzul școlii – indiferent dacă hrana respectivă a fost sau nu cultivată în grădină.

Efectele se extind și în afara școlii. Un studiu din 2018, realizat de Nancy Wells de la Universitatea Cornell, a constatat că copiii din școlile care ofereau lecții regulate de grădinărit au mancat acasă legume și fructe mai multe decât copiii fără această programă.

De ce grădinile au un impact puternic asupra obiceiurilor alimentare ale copiilor?

Spre deosebire de prelegerile sau fișele de lucru, grădinile oferă un mediu de învățare, practic, in care copiii au posibilitatea de a mirosi frunzele și de a mânca fructele sau legumele direct de pe planta. Grădinăritul îi implică pe elevi și îi încurajează să exploreze și să raționeze în mod independent.

În timp ce majoritatea copiilor primesc doar 3,4 ore de educație nutrițională pe an, menținerea unei grădini școlare necesită ca lecțiile de nutriție să devină o parte consecventă, încorporată a experienței educaționale a elevilor, spune directorul de impact. Cercetările au arătat că este nevoie de între 35 și 50 de ore de educație nutrițională pe an pentru a schimba preferințele copiilor pe termen lung.

Acea expunere repetată poate construi, de asemenea, conexiuni emoționale cu alimentele care sunt esențiale pentru schimbarea comportamentului. Când copiii petrec săptămâni sau luni cultivându-și hrana, se simt mândri și conectați cu aceasta, ceea ce este cheia pentru a încerca noi feluri de mâncare cu o minte deschisă.

Majoritatea părinților doresc petru copiii lor să iasă afară, departe de telefoane, televizor și jocuri video, iar grădinăritul este o modalitate excelentă de a atinge acest obiectiv. Cu toate acestea, cercetările recente arată că există mai multe alte motive pentru a începe o grădină cu copii. Beneficiile variază de la a face copiii mai inteligenți până la a-i face mai sănătoși. Iată 10 motive excelente pentru a-i face pe copii să facă grădinărit:

Elevii care au o grădinărit nota mai mare la testele de știință.

Grădinăritul este plin de știință. Copiii învață despre clasificarea plantelor, vreme, sol, dăunători și boli ale plantelor. Aceștia sunt introduși în botanică într-un mod natural, practic, iar cercetările recente arată acest lucru.Elevii care au avut experiențe de grădinărit ca parte a curriculum-ului școlar au avut rezultate mai bune la testele de știință decât elevii care nu au fost expuși la grădinărit în școală.Dacă le cresc, le vor mânca.Elevilor le place să dezgroape ceea ce au crescut, iar apoi curiozitatea îi convinge – vor să guste.

„Odată cu preocupările tot mai mari cu privire la obezitate, diabet și chiar hipertensiune arterială la copii, grădinăritul îi face activi fizic în aer liber. Și copiii vor mânca orice cresc – chiar dacă este verde.”

Săpatul în pamant poate face copiii mai sănătoși.

Mai multe studii arată că copiii care au fost crescuți în ferme nu au la fel de multe alergii respiratorii, astm sau tulburări autoimune ca și copiii care au fost crescuți în zonele urbane, deoarece copiii care locuiesc la ferme sunt expuși la mai mulți microbi, ciuperci si murdărie si le sunt stimulati anticorpii. Lăsarea copiilor să iasă afară și să intre în murdărie îi poate face de fapt mai sănătoși.

Grădinăritul întărește abilitățile emoționale și interpersonale.

Copiii care grădinăresc învață sa fie responsabili, răbdatori, perseverenți și cum să facă față dezamăgirii dacă grădina nu crește așa cum se așteptau. Acestea sunt abilități de construire a caracterului .

Udarea plantelor in secetă și încercarea de a le menține sănătoase este o sarcină grea, și elevii învață despre perseverență și lucrul în echipă.

Grădinăritul conectează copiii cu natura.

Când copiii grădinăresc, ei devin proprietari asupra a ceea ce cultivă.Copiii cresc „atașați” de plantele din recipientele din grădină. Pe măsură ce copiii devin mai informați despre toate viețuitoarele din grădină, este mai puțin probabil să le fie frică să atingă plantele, să pună pământ pe mâini sau să fie în apropierea insectelor. Nu le mai este frică de necunoscut atunci când se familiarizează cu ceea ce este în grădină.

Grădinăritul ajută la ameliorarea stresului pentru întreaga familie.

O grădină poate fi terapeutică și copiii pot simți stresul, iar grădina este bună pentru a-l elimina. De fapt, un studiu din Țările de Jos a arătat că, după 30 de minute de grădinărit, subiecții care manifestaseră stres înainte de a grădina au avut o dispoziție pozitivă .Și dacă adulții se simt stresați și fac grădinăresc cu copiii lor, aceasta poate ajuta întreaga familie să se simtă mai armonioasă.

Grădinăritul îi învață pe copii să rezolve probleme.

Într-o grădină, copiii pun întrebări precum „Ce mănâncă această plantă?” sau „Acest copac moare?”

Odată ce copiii devin absorbiți de rezolvarea problemelor dintr-o grădină, vor să cerceteze pentru a găsi cele mai bune răspunsuri.

Grădinăritul este o activitate sanatoasa.

Grădinăritul este o muncă fizică bună, care implică mușchi care nu se antrenează întotdeauna. Chiar și cel mai experimentat sportiv poate recunoaște că a doua zi după ce a lucrat într-o grădină poate avea febra musculara. Grădinăritul implică multiple activitati. Sunt folosite abilitățile motorii brute și fine, chiar și cel mai tânăr grădinar cu sarcini simple face efort fizic.

Grădinăritul îi ajută pe copii să devină administratori de mediu.

Când copiii încep să culeagă hrana și florile care vin dintr-o grădină, își dau seama de impactul unei grădini asupra lor și de impactul lor asupra grădinii. Odată ce au această experiență tangibilă, este mult mai ușor să-i înveți să aibă grijă de mediu.

Grădinăritul poate duce la o viață mai lungă.

Studiile arată că adulții care grădinăresc , trăiesc mai mult. În loc să trăiască o viață sedentară, grădinarii sunt activi în mijlocul natuii. Învățarea copiilor obiceiuri bune când sunt mici îi va face mai probabil să le urmeze de-a lungul vieții.

Semănați semințele unei grădini cu copilul dvs. astăzi și vedeți-l culegând beneficiile pentru o viață.

Daca nu aveti curte exista totusi solutii.

 Gradina se poate face în recipiente. Alegeți câteva recipiente ecologice cu orificii de drenaj în partea de jos, umpleți-le cu un amestec de pamant de flori și apoi alegeți semințe sau răsaduri de plantat. O altă opțiune este să creșteti o grădină de plante medicinale în interiorul casei la o fereastră însorită.

Exista multe resurse pentru a începe o grădină de apartament.Exista carti care îi învață chiar și pe grădinarii începători cum să cultive alimente organice în spații mici. Importanta este selecția containerelor și instrumentelor, îngrijirea plantelor și controlul dăunătorilor fără substanțe chimice.

Cu puțină cercetare și îngrijire, puteți cultiva flori și legume care înfloresc.

Grădini tematice creative pentru a le crește cu copiii

Aceste teme interesante sunt o modalitate excelentă de a inspira copiii .

Pizza Garden

Creșteți toate ierburile necesare la o pizza. Pentru o notă suplimentară, faceți grădina rotundă ca o pizza.

Grădina Zânelor

Această grădină include atât plante, cât și structuri în miniatură și este un loc minunat pentru ca imaginația copilului tău să crească.

Grădina Polenizatorilor

Construiește o grădină care să atragă fluturi, albine, păsări, lilieci și alte insecte și animale care vor ajuta la polenizarea plantelor.

Gradina de Ierburi

Grădinile cu ierburi sunt o modalitate excelentă de a incursi în lumea grădinăritului. Pot fi cultivate în interior sau în exterior și includ plante precum busuioc, oregano, salvie, cimbru, pătrunjel și multe altele

Grădina de artă

Elevii pot cultiva flori și plante care pot fi folosite pentru a face artă sau pot crește o grădină de plante pe care copiii să le schițeze.

Grădina Labirintului

Creați un labirint cu gard viu, ierburi sau porumb. În mijlocul labirintului, pune ceva interesant, cum ar fi o sculptură, o fântână sau un alt pat special de grădină.

Grădina Iepurelui Peter

Cultivați legumele găsite în grădina domnului McGregor. Lucrul grozav la această grădină este că puteți cultiva unele dintre legume – morcovi, salată verde, ridichi și varză – pe vreme rece, astfel încât să puteți continua să grădinariți până în toamnă.

Gradina Salsa

Cultivați roșii, ardei și ceapă pentru a face o salsa delicioasă.

Grădina de flori sălbatice

Vizitați o rezervație naturală pentru a descoperi plantele native cu flori sălbatice din zona dvs. Apoi construiește o grădină cu acele flori.

Grădina celor trei surori

Învățați copiii despre plantele care cresc bine împreună, cum ar fi porumbul, fasolea și dovleceii, cultivând cele trei într-o movilă.

Bibliografie:

Leah Shafer

Nancy Wells

Janeen Lewis

Eva Ringstrom

Beth Tovi

The Vegetable Gardener’s Container Bible: How to Grow a Bounty of Food in Pots, Tubs, and Other Containers” de Edward C. Smith.