Beneficiile activitatilor sportive pentru scolari

Când vine vorba de subiectul sporturilor și activităților fizice după școală, mulți părinți ezită adesea să-și lase copiii să participe. Isi pun intrebari ca orice parinte:Dacă nu se descurcă bine la sport?;Cât de adevărat este stereotipul unui antrenor de ligă mică sau un coechipier agresiv?; Ce se întâmplă dacă copilul meu se rănește?; Și, deși toate aceste întrebări sunt naturale pentru un părinte al cărui copil intră pentru prima dată în lumea sportului, adevărul este că atunci când vine vorba de copiii care participă la activități fizice, există mult mai multe beneficii de luat în considerare decât riscuri.

Generația de astăzi de copii petrece mult mai multe ore în interior sau stă în fața unui ecran decât orice altă generație înaintea lor. Având în vedere acest fapt, nu ar trebui să fie surprinzător faptul că în prezent luptăm cu unul dintre cele mai grav numar de cazuri de obezitate infantilă din istorie. Și ce modalitate mai bună de a-ți scoate copiii de pe canapea și de a se îndrepta spre o sănătate mai bună decât să-i înscrii la un sport?

Nu este un secret pentru nimeni că sportul oferă copiilor o mulțime de beneficii pentru sănătatea psihica și fizică. Cu toate acestea, ceea ce mulți părinți nu realizează adesea este cantitatea mare de alte beneficii (sociale, emoționale și fizice) pe care sporturile de echipă le pot avea asupra copiilor de școală. În plus, pentru toți părinții care își fac griji cu privire la nivelul de abilități ale copilului lor la anumite activități, aceste beneficii sunt aceleași indiferent dacă copilul excelează sau nu la acest sport. Iata câteva dintre cele mai importante moduri prin care aceste de activități poate beneficia copilul dumneavoastră pe termen lung:

Învață să joace corect și să respecte regulile

Una dintre cele mai importante lecții pe care un copil le poate câștiga participând la activități sportive și în echipă este cum să se joace corect cu ceilalți. De exemplu, evenimentele sportive oferă copiilor o mare oportunitate de a învăța cum să gestioneze competitivitatea, furia, frustrarea și chiar dezamăgirea în mod corect. În plus, atunci când văd modurile mature în care antrenorii, părinții și oficialii tratează aceste sentimente, probabil că le vor imita pentru a rezolva conflictele aparute în alte domenii ale vieții lor.

Încurajează bunele abilități sociale

Sporturile de echipă ajută copiii să-și dezvolte abilitățile sociale și încurajează interacțiunile pozitive cu antrenorii și alți sportivi. Activitățile care implică o mulțime de alți copii le vor oferi copiilor tăi șansa de a construi noi prietenii în afara sălii de clasă și de a-i învăța cum să se gestioneze într-un mediu social sau de grup. Aceste tipuri de interacțiuni acționează și ca bază pentru situații sociale similare pe care le vor întâlni în viitor.

Promovează un comportament pozitiv

Când copiii sunt implicați în activități fizice, ei vor transfera mult din ceea ce învață în alte aspecte ale vieții lor, cum ar fi relațiile lor, munca școlară și stima de sine. De exemplu, fetele care sunt implicate în sport manifestă adesea o stimă de sine și o încredere în sine mai ridicate decât colegii lor inactivi. Aceste fete aveau și o imagine corporală mai pozitivă. Dacă copiii dvs. nu sunt încă la nivelul la care pot practica sporturi școlare sau pur și simplu căutați să încurajați activitatea fizică într-un mediu sigur.Sporturile încurajează și promovează comunitățile sănătoase, acordând prioritate implicării în familie, competiției sănătoase mai degrabă decât rivalității, valorii participării în detrimentul câștigului, formarea echipei, precum și dezvoltarea individuală, imaginea de sine pozitivă și respectul reciproc.

Importanța sportului și a jocurilor în școli

Realizarea unui program de activități, care le permite copiilor să exploreze mai multe sporturi și educației fizice în aer liber, ceea ce înseamnă că elevii noștri pot încerca și experimenta până când găsesc o activitate sportive extracurriculară care să fie potrivită pentru ei. Mai jos, explorăm numeroasele beneficii ale sporturilor și jocurilor pentru copiii de toate vârstele și modul în care acestea le pot îmbunătăți relația cu un stil de viață sănătos mai târziu în viață.

LA CE ESTE BUN SPORTUL?

În primul rând, sporturile sunt excelente pentru dezvoltarea caracterului și a principiilor morale ale elevului prin fair play; acest lucru este evident în orice sport sau activitate la care participă la școală. Importanța muncii în echipă și a lucrului împreună cu colegii și colegii de echipă este o abilitate de viață care va rămâne cu ei pentru toate eforturile lor viitoare, iar implicarea lor predă lecții vitale despre spiritul de echipă.

LECȚII DE VIAȚĂ DESPRE ESEC ȘI MOTIVAȚIE

Copiii care fac sport învață să câștige și să piardă, cu demnitate, pregătindu-i pentru orice le-ar putea aduce viața în anii următori. Adesea, elevii vor învăța din eșecurile lor și o vor folosi ca motivație pentru a lucra și mai mult data viitoare, ceea ce este o lecție de viață valoroasă în sine.

NASTE PRIETENII

În al doilea rând, angajarea în activități sportive oferă copiilor posibilitatea de a interacționa cu alți copii, pe care poate nu i-ar fi întâlnit dacă nu ar fi participat la sporturi sau jocuri. Faptul că acești indivizi sunt interesați de aceleași sporturi înseamnă că probabil împărtășesc interese similare, creând un cadru pentru ani de prietenie în viitor. Alternativ, sportul reunește oameni din toate categoriile sociale, iar orice stereotipuri preexistente sunt lăsate în afara terenului de joc.

UN MEDIU BUN DE ÎNVĂȚARE

În al treilea rând, un context sportiv este un mediu cheie de învățare pentru copii, deoarece aceștia învață să respecte autoritatea, regulile, colegii de echipă și adversarii. Această apreciere pentru reguli și reglementări este cea care ajută la modelarea viitoarei lor recunoașteri a mediilor de lucru, permițând o tranziție usoara la diferitele stiluri ale locului de muncă.

ÎMBUNĂTĂȚESTE CONCENTRAREA

Angajarea în sport și jocuri ajută la îmbunătățirea concentrării, iar studiile multiple demonstrează că și perioade scurte de activitate fizică pot crește durata și intensitatea concentrării. Dacă copilului tău îi este greu să rămână concentrat în timp ce își termină temele, de ce să nu o amâni până după o lecție de înot sau o joaca cu prietenii în parc?

SĂNĂTATE ȘI BUNĂSTARE

Sănătatea și bunăstarea elevilor sunt de o importanță capitală, iar sportul îi ajută să-și gestioneze emoțiile. Nu numai că participarea la sporturi și jocuri construiește o stima de sine la elevi, dar poate contribui și la reducerea stresului și la creșterea sentimentelor de bunăstare atât fizică, cât și psihica.