BENEFICIILE SI DEZAVANTAJELE CODURILOR VESTIMENTARE SI A UNIFORMELOR LA SCOALA

Uniformele au fost purtate de-a lungul timpului in multe din institutiile de invatamant.

Unele studii arata ca 70% dintre elevi cred că purtarea unei uniforme școlare îi va ajuta să reduca conflictele cu colegii lor , iar 90% dintre profesori cred că prezența unui cod vestimentar standardizat ajută la oprirea agresiunii în rândul elevilor.

Ar putea exista beneficii de luat în considerare privind codurile vestimentare ale școliilor, dar există și unele dezavantaje de cost care ar ingrijora părinții. Ar putea costa prea mult in familiile numeroase.

Vă vom prezenta câteva avantaje și dezavantaje ale codurilor vestimentare școlare si a uniformelor mai departe.

Iata mai jos cateva din avantajele acestora:

 1. Un cod vestimentar școlar poate ajuta siguranță elevilor.

Prin existenta unei uniforme orice persoana din afara institutiei respective iese repede in evidenta.

In situatia excursiilor scolare elevii sunt, evident mult mai usor de urmarit si protejat.

 1. Codurile vestimentare la școală pot reduce actele de violență.

A avea un cod vestimentar la școală promovează un mediu educațional mai pozitiv. Aproximativ 1 din 4 școli din țară duce această idee până la punctul de a cere uniforme. Scopul acestui efort este reducerea altor forme de violență care pot apărea din cauza diferențelor socioeconomice. Asigurarea faptului că fiecare elev arată relativ la fel reduce șansele de agresiune.

 1. Codurile vestimentare ale școlii îi ajută pe copii să rămână concentrați la procesul de invatare.

Atunci când elevii poartă aceeași ținută sau una care urmează liniile directoare ale școlii, atunci există mai puține preocupări cu privire la modul în care fiecare persoană arata. Crearea uniformității în scoala reduce comparațiile vizuale pe care elevii le fac cu privire la statutul socioeconomic al fiecărei persoane.

Fetele de la nivel elementar au note mai mari la teste atunci când există un cod vestimentar la școală.Mai putin timp pierdut cu aspectul , mai mult timp pentru studiu.

 1. Folosirea unui cod vestimentar poate ajuta la sporirea increderii in institutia de invatamant si in comunitate.

Stand de vorba cu persoanele care au urmat cursurile institutiilor de invatamant  de pana in 1989, in marea lor majoritate au recunoscut cu nostalgie si mandrie beneficiile multiple ale uniformelor din perioada respectiva.

In S.U.A. peste 1.000 de școli gimnaziale din Texas au fost studiate pentru a analiza impactul uniformelor în sala de clasă, iar cercetătorii au observat că au existat percepții pozitive semnificativ mai mari despre întreaga comunitate în comparație cu cei care puteau purta aproape orice își doresc în fiecare zi.

Când există un sentiment de apartenență creat în sala de clasă, atunci există niveluri mai ridicate de grijă, respect și încredere în întreaga școală. Elevii vor avea sentimentul familiar ca apartin aceluiasi grup renumitul „Esprit de Corps” invocat in perioada interbelica in scolile militare.

 1. Unele școli văd o îmbunătățire a prezenței cu uniforme.

Rata medie de absență pentru elevi scade cu aproximativ 7% după ce uniformele sau un anumit cod vestimentar al școlii devine impus. Ar putea exista încă unele probleme de comportament pe care profesorii și administratorii trebuie să le gestioneze în fiecare zi, dar problemele se îndreaptă către preocupări cu mai puțină severitate. Beneficiile acestui avantaj pot include o rată mai mică de suspendare și un procent mai mare de absolvire.

Prezența unui cod vestimentar creează un mediu mai disciplinat, niveluri de zgomot mai scăzute și timp de așteptare mai mic pentru a începe cursul.

 1. Codurile vestimentare ale școlii facilitează pregătirea elevilor de dimineața pentru cursuri.

Părinții și copiii petrec mai puțin timp încercând să decidă ce să poarte la școală atunci când există un cod vestimentar standard. Când timpul pierdut in garderobă dispare , atunci le oferă copiilor mai mult timp pentru a-și gestiona rutina de dimineață. Aceasta înseamnă că există oportunități de a dormi mai mult înainte de a încerca să prindeți autobuzul sau să ajungeți la clasă.

 1. Este posibil ca un cod vestimentar școlar sau o uniformă să coste mai puțin.

Chiar dacă costul unei uniforme sau al articolelor vestimentare specifice poate fi mai mare decât al îmbrăcămintei standardizate, există mai puține articole de îmbrăcăminte care trebuie achiziționate în timpul anului. Un studiu al costurilor în acest domeniu care a avut loc în Anglia a aratat că uniformele școlare au fost mai ieftine cu 15-20%. 77% dintre liderii școlilor din SUA spun că costul mediu anual al uniformelor școlare per copil este de aproximativ 150 USD sau mai puțin. Un set întreg de uniforme ar costa 45 USD, iar elevul mediu are nevoie de doar două seturi pentru a trece prin anul școlar.

 1. Multe dintre regulile unui cod vestimentar respectă nevoile de bun simț.

Chiar dacă fiecare școală ar putea avea un standard de îmbrăcăminte diferit pe care îl urmează, aproape fiecare urmează o temă comună. Elevii trebuie să urmeze o regulă atunci când evaluează lungimea fustelor sau a pantalonilor scurti.

Orice cămăși cu blasfemie imprimate pe ele sunt interzise .Dacă pe haine sunt afișate acte ilegale, conținut sexual sau idealism violent, atunci acestea sunt interzise.

 1. Codurile vestimentare ajută administratorii să identifice instantaneu infractorii.

Atunci când toată lumea din școală este îmbrăcată la fel, atunci prezența unui cod vestimentar face mai ușor să depistați pe cineva care este deplasat sau strain. Acest avantaj funcționează și în sens invers, ajutând profesorii să-și identifice elevii atunci când sunt într-o excursie. Este un alt instrument care poate ajuta la crearea mai sigură a sălii de clasă, deoarece un răspuns intr-o situatie de urgență va fi instantaneu dacă este necesar.

 1. Majoritatea codurilor vestimentare școlare permit individualizarea.

Codurile vestimentare restricționează ce tip de îmbrăcăminte pot purta elevii atunci când merg la școală, dar au mai puține restricții cu privire la accesoriile care sunt permise în clasă. Majoritatea copiilor pot purta cercei, coliere, bentițe sau brățări care le permit să-și exprime individualitatea. Unele articole pot fi interzise în mod specific.

Majoritatea districtelor oferă elevilor o paletă de culori din care să aleagă, de multe ori de la alb la albastru până la galben, fiind permise pantaloni, pantaloni sau fuste kaki sau maro.

Dezavantajele codurilor vestimentare școlare

 1. Codurile vestimentare la școală limitează libertatea de exprimare a unei persoane.

Restricționarea a ceea ce pot purta elevii înlătură capacitatea de a crea momente de exprimare care pot duce la maturitate. Îi obligă să respecte standardul altcuiva, care doar îi învață sa se conformeze.

2.  Un cod vestimentar standard poate fi dificil de aplicat.

Multe școli trec de la a nu avea un cod vestimentar la a avea unul ca modalitate de a explora beneficiile acestor reguli. Scolile care fac această tranziție merg de obicei catre o politică obligatorie de uniformă după aceea, deoarece aplicare unui cod vestimentar poate dura mai mult timp .

Concluzie

Dreptul de a implementa o politică obligatorie de uniformă sau un cod vestimentar strict a fost susținut, afirmând că dorința de a crește notele sau de a îmbunătăți disciplina nu suprimă libertatea de exprimare. Există și alte medii disponibile tinerilor pentru a-și exprima opinia.

Problema care apare adesea cu acest subiect este una a coerenței. Multe dintre școlile care implementează un cod vestimentar strict nu aplică acele reguli si pentru adulți . Negarea acestei oportunități adolescenților mai mari ar putea reduce gradul de pregătire pentru viata de adult.

Avantajele și dezavantajele codurilor vestimentare ale școlii au fost dezbătute. Având la dispoziție cercetări contradictorii despre fiecare punct cheie, revine fiecărei comunități și familii să determine ce beneficii sau probleme ar putea cauza implementarea acestor politici si ca urmare sa adopte sau nu uniformele.