Timpul excesiv petrecut in fața ecranului dăuneaza

Copiii de astăzi au crescut cu o gamă largă de dispozitive electronice la îndemână. Ei nu își pot imagina o lume fără smartphone-uri, tablete și internet.

 

Progresele tehnologice înseamnă că părinții de astăzi sunt prima generație care trebuie să își dea seama cum să limiteze timpul petrecut pe ecran pentru copii. În timp ce dispozitivele digitale pot oferi ore de divertisment dar pot oferi și conținut educațional, timpul nelimitat pe ecran poate fi dăunător.

 

Societatea Americană de Pediatrie recomandă părinților să pună o limită rezonabilă pentru mediile de divertisment. În ciuda acestor recomandări, copiii cu vârste cuprinse între 8 și 18 ani în medie 7 ore și jumătate de divertisment media pe zi, conform unui studiu din 2010 al H.J.K.F.F. 

Dar nu doar copiii petrec prea mult timp la ecran.Mulți părinți se luptă să-și impună și ei limite. Potrivit unor studii recente, un adult petrece în medie peste 11 ore pe zi în spatele unui ecran.

 

Este important să înțelegeți cât de mult ar putea dăuna tuturor din întreaga familie timpul petrecut în fața ecranului.

Indiferent dacă țineți televizorul aprins tot timpul sau toată familia stă împreună și se uită la smartphone-uri, prea mult timp pe ecran este dăunător. 

Iată ce spun unele dintre cercetări:

 

Probleme de comportament: copiii de vârstă școlară elementară care se uită la televizor sau folosesc computerul mai mult de 2 ore pe zi au mai multe șanse de a avea probleme emoționale, sociale și de atenție.

Probleme educaționale: copiii de vârstă școlară elementară care au televizoare în dormitoare se descurcă mai rău la teste și examene.

Obezitatea: Prea mult timp implicat în activități sedentare, cum ar fi vizionarea la televizor și jocurile video, poate fi un factor de risc pentru a deveni supraponderal.

Probleme de somn: deși mulți părinți folosesc televizorul pentru a se relaxa înainte de culcare, timpul petrecut înainte de culcare se poate întoarce împotriva lor. Lumina emisă de ecran interferează cu ciclul de somn din creier și poate duce la insomnie.

Violență: expunerea la emisiuni TV violente, filme, muzică și jocuri video poate determina copiii să devină desensibilizați la aceasta. În cele din urmă, ei pot folosi violența pentru a rezolva probleme și pot imita ceea ce văd la televizor, potrivit A.A.P.C.A.

 10 SFATURI PENTRU LIMITAREA TIMPULUI PETRECUT LA ECRAN 

Dispozitivele digitale pot dăuna relațiilor de familie

Majoritatea conversațiilor despre pericolele timpului pe ecran se concentrează la copii. Dar, este important să recunoaștem că și adulții pot experimenta multe dintre aceleași efecte dăunătoare, cum ar fi obezitatea și problemele de somn.

Dar chiar dacă nu te confrunți cu probleme de sănătate tangibile care decurg din utilizarea dispozitivului tău digital, există șanse mari ca dispozitivele electronice să-ți afecteze relația cu copilul.

Într-un sondaj realizat în 2015 , o treime dintre copii au raportat că se simt lipsiți de importanță atunci când părinții lor se uitau la smartphone-urile lor.

Chiar și răspunsul la un mesaj text rapid ar putea însemna să-i trimiți copilului tău un alt mesaj – că telefonul tău este mai important decât el.

Întreruperea îngrijirii copilului dumneavoastră – prin verificarea în mod repetat a smartphone-ului – ar putea afecta, de asemenea, dezvoltarea lui și sănătatea mintală. Un studiu din 2016 sugerează că examinarea dispozitivelor digitale ar putea crește șansele copilului de a dezvolta probleme de sănătate mintală, cum ar fi depresia.

Stabilirea regulilor de familie legate de electronice

Să-i spui copilului tău să-și închidă jocurile video în timp ce tu stai în fața televizorului nu va fi de folos. Este important pentru tine să stabiliți împreună limite sănătoase pentru utilizarea electronicelor .

Iată câteva reguli de utilizat acasă pe care ai putea dori să le stabilești pentru a reduce timpul petrecut pe ecran:

 

Fără dispozitive digitale în timpul meselor de familie.

Nu se folosesc electronice în timpul nopților de distracție în familie.

Fără timp pe ecran în mașină.

Nu sunt permise ecrane în dormitoare.

În plus, luați în considerare o detoxifiere digitală ocazională pentru întreaga familie. Creați o noapte fără ecran o dată pe săptămână sau angajați-vă să petreceți un weekend pe lună. Ar putea fi bun pentru sănătatea fizică și emoțională a tuturor, precum și pentru relațiile familiei tale.