SFATURI PENTRU A STUDIA MAI BINE DOVEDITE STIINTIFIC

Fie că vă place sau nu, studierea face parte din școală. Este, de asemenea, un proces care necesită răbdare, practică și nenumarate încercari. Pe măsură ce vă gândiți la studierea metodelor potrivite pentru dumneavoastră, luați în considerare sfaturile de mai jos. S-ar putea să găsiți tehnici care vă vor ajuta să profitați la maximum de materiile de studiu (atât cele placute, cât și cele care nu sunt atât de placute).

Una dintre cele mai benefice modalități de a începe procesul de studiu este să vă pregătiți pentru succes de la început luând în considerare următoarele sfaturi.

NU VA FOCALIZAȚI PE UN SUBIECT FOARTE MULT

Dacă nu v-ați simțit niciodată epuizat după studierea repetată a paginilor cu date istorice, examinarea formulelor chimice sau repetarea notelor muzicale, considerați-vă norocos.

Dar să știți că amenințarea starii de epuizare este reală. Cel mai bine este să studiați materialul alternând intre materii, mai degrabă decât să insistați pe una dintre materii.

Este indicat să studiați subiecte înrudite sau asemănătoare; de exemplu, în loc să memorați doar cuvinte, citiți un text. Dacă faceți matematică, faceți mai multe calcule împreună în loc de unul singur.

  1. Folositi notitele pe hartie

Tabletele și alte suporturi virtuale sunt convenabile și pentru ca sunt portabile, dar cercetările sugerează că materialele tipărite tradițional pe hartie au încă un avantaj când vine vorba de studiu. Unii cercetători susțin că adoptarea de obiceiuri interactive precum derularea, clic-urile și selectarea îmbunătățesc experiența de învațare, dar mai mult de 90% dintre studenții chestionați intr-un studiu1 au spus că preferă o copie pe hârtie sau o hârtie imprimată în locul unui dispozitiv digital atunci când vine vorba de studiu și de lucrul la școală. Mai mult, un profesor de psihologie a constatat că studenții au avut nevoie de mai multă repetare2 pentru a învăța un material nou dacă citeau de pe ecranul computerului, comparativ cu citirea materialelor tipărite.

  1. ASCULTĂ MUZICĂ

În timp ce unii experți susțin că abilitatea de a se concentra în timpul linștii sau de a asculta muzică în timp ce studiază este lăsată pe seama preferințelor personale, mulți sunt de acord că redarea anumitor tipuri de muzică, cum ar fi cea a compozitorilor secolului al XVIII-lea, poate stimula părți ale creierului lor care îi ajută să acorde atenție și să facă predicții. Cu certitudine putem afirma că ascultarea muzicii vă poate îmbunătăți starea de spirit și vă poate schimba întreaga perspectivă asupra studiului în general.

  1. FACEȚI MIȘCARE ÎNAINTE

Beneficiile exercițiilor asupra creierului au fost bine stabilite de domeniile sănătății, fitnessului și al psihologiei. Studiile arată că capacitatea noastră cerebrală crește chiar și după un scurt antrenament, deoarece corpurile noastre pompează oxigen și substanțe nutritive către creier. Potrivit multor medici3, exercițiul cu puțin timp înainte de a  începe studiul te poate face mai alert, mai atent și mai capabil să înveți informații noi în timpul sesiunii de studiu post-antrenament.

  1. Relaxați-vă

Stresul împiedică învățarea. Cercetătorii UC Irvine descoperă că stresul durează la fel de scurt timp de câteva ore poate angaja hormoni care eliberează corticotropină care perturbă procesul de creare și stocare a amintirilor. Luați pauze de studiu pentru a face mișcare sau respirați adânc vă va ajuta să studiați dacă vă scad nivelul de stres.

CÂND ȘI UNDE SĂ STUDIEM

Deși ați putea crede că sesiunile de studiu noaptea târziu sunt dezavantajoase pentru succesul dumneavoastră, cercetările sugerează că nu sunt neapărat o idee proastă. În plus, unii psihologi chiar îi încurajează pe studenți să rupă rutina zilnică, mai ales atunci când vine vorba de a studia pentru un test.

  1. STUDIAȚI CÂND SUNTEȚI OBOSIT ȘI APOI ODIHNIȚI-VĂ!

Studierea cînd sunteți cel mai obosit poate ajuta creierul să păstreze cantități mai mari de informație din noi abilități, cum ar fi vorbirea unei limbi străine sau cântatul la un instrument. Există chiar și un termen pentru acest tip de învățare: învățarea somnului. Întrucât procesul de consolidare a memoriei își face cel mai bun lucru în timpul somnului, creierul dvs. ar putea primi atât recuperarea, cât și reactivarea de care are nevoie în timpul perioadei de odihnă. Toate acestea înseamnă că revizuirea materialelor de studiu înainte de culcare vă poate ajuta creierul să învățați, chiar și în somn.

  1. SCHIMBAȚI-VĂ SCENARIUL

O schimbare de peisaj are impact asupra abilităților de învățare și concentrare. Psihologul Robert Bjork sugerează că simpla mutare într-o altă cameră pentru a studia (sau a face un pas mai departe și a învăța în aer liber) ar putea crește atât concentrarea, cât și capacitatea de memorare.

METODE DE STUDIU

Oamenii de știință investighează de zeci de ani memorarea informațiilor și procesul de studiu. Cel mai bun mod de a găsi cea mai eficientă metodă de studiu pentru dvs. este să testați diverse sfaturi, cum ar fi cele enumerate mai jos.

  1. CURBA UITĂRII (THWART)

Oamenii de știință au început să exploreze „curba uitării” în 1885, dar conceptul rămâne util obiceiurilor de studiu de astăzi. Esența „curbei uitării” este următoarea: prima dată când auzi o prelegere sau studiezi ceva nou, reții până la 80% din ceea ce tocmai ai învățat – dacă revizuiți materialul în 24 de ore. Din fericire, acest efect este cumulativ; deci, după o săptămână, puteți păstra 100% din aceleași informații după doar cinci minute de studiu. În general, psihologii sunt de acord că acest tip de interval de studiu este cel mai bun și că studenții ar trebui să studieze mai aproape de ziua în care au învățat materialul decât de ziua testului.

  1. UTILIZAȚI REMEMORAREA ACTIVĂ

Această controversată metodă de studiu a fost un subiect fierbinte în 2009, când un profesor de psihologie a publicat un articol în care îi sfătuia pe elevi să nu citească și să recitească manuale – ceea ce, a argumentat el, îi face doar pe studenți să creadă că știu materialul mai bine decât știu, deoarece este chiar in fata lor. Dimpotrivă, el a sugerat elevilor să folosească rememorarea activă: închiderea cărții și recitarea a tot ce își pot aminti până la acel moment pentru a practica memorarea pe termen lung.

  1. UTILIZAȚI SISTEMUL LEITNER

Numit pentru inițiatorul său, omul de știință german Sebastian Leitner, metoda de studiu îi obligă pe elevi să învețe, prin repetare, materialul pe care îl cunosc cel mai puțin bine. Sistemul implică mutarea materialelor cu întrebări la care au răspuns corect mai jos în cutie și mutarea cărților cu răspuns incorect în prima parte a cutiei. Astfel, cărțile din prima parte a cutiei sunt studiate cel mai frecvent, iar intervalul devine mai mare pe măsură ce elevul continuă studiul în linie, fiind forțat să revizuiască din nou și din nou informațiile pe care nu le cunoaște.

  1. DAȚI SIMULARI DE TESTE

Profitați de testele practice compuse din examene vechi puse la dispoziție de profesori. Puteți cunoaște stilul de testare al profesorului și vă puteți familiariza cu modul în care informațiile ar putea fi prezentate în ziua testului real. Un studiu din 2011 constată că studenții care s-au testat cu un test simulat după ce au învățat materialul au memorat cu 50% mai multe informații o săptămână mai târziu decât colegii lor care nu au susținut un test.

  1. REALIZAȚI CONEXIUNI

Experții susțin că diferența dintre cei care învață încet și cei care învață rapid este modul în care studiază; de exemplu, în loc să memoreze, cei care învață rapid fac legături între idei. Cunoscut ca învățare contextuală, acest proces impune elevilor să își personalizeze propriile metode de învățare, făcând astfel conexiuni care inspiră toate informațiile pentru a intra într-un șablon și pentru a le da sens în mod individual. Unii studenți consideră că înregistrarea vizuală a tuturor informațiilor într-un singur loc (cum ar fi pe o foaie de hârtie sau tablă) poate ajuta la vizualizarea unei imagini mai complete și poate ajuta conexiunile lor în procesul de învățare.

  1. ÎNCERCAȚI METODA CAIETULUI FEYNMAN

Fizicianul Robert Feynman a creat această metodă de învățare bazată pe organizare, scriind pe pagina de titlu a unui caiet gol, caiet cu lucruri despre care nu știu. De acolo, a dezvoltat o tehnică de demolare și reconstrucție a ideilor, într-un efort de a înțelege chiar și cel mai complicat dintre concepte. Pentru a utiliza această metodă și a învăța cum să studiezi eficient, identifică mai întâi ceea ce vrei să înveți. Apoi, încercați să explicați așa cum ați face-o unui copil de cinci ani. Metoda Feynman este ideală pentru utilizarea analogiilor pentru a ilustra în continuare conceptul dvs. (de exemplu, un copac bonsai este la fel ca un copac mare, dar mult mai mic).

  1. ASUMAȚI-VĂ ROLUL PROFESORULUI

Cercetările arată că studenții au abilități mai bune de memorie și amintire atunci când învață informații noi cu așteptarea de a fi nevoite să le predea altcuiva. Acest lucru are sens, deoarece profesorii sunt însărcinați nu doar cu învățarea informațiilor pentru ei înșiși, ci și cu organizarea elementelor cheie ale informațiilor menționate pentru a le explica clar altora. Studiile sugerează, de asemenea, că elevii sunt mai implicați și vor căuta instinctiv metode de rememorare și organizare atunci când se așteaptă să preia un rol de profesor. Acest lucru poate fi deosebit de eficient cu subiecte precum înțelegerea citirii și știința, deși cel mai practic ar fi să descoperiți cum ați preda fiecare subiect de la caz la caz.

  1. GÂNDIȚI-VĂ LA GÂNDIRE

Metacogniția, sau gândirea despre gândire, se bazeaza pe conștiința de sine. Pentru a realiza acest lucru, studenții trebuie să poată evalua nivelul lor de competență și nivelul la care se află în studiu, precum și să-și supravegheze bunăstarea emoțională în jurul activităților de studiu potențial stresante.

CE SĂ NU FACI CÂND STUDIEZI

În timp ce metodele de studiu incluse mai sus sunt strategice și concentrate, sfaturile de mai jos ne reamintesc că, de fapt, putem exagera atunci când vine vorba de studiu.

  1. NU SUPRAÎNVĂȚAȚI

După ce ați reușit să parcurgeți materialul de studiu fără a face o singură greșeală, este posibil să simțiți un sentiment de satisfacție și să vă opriți sau să simțiți o încărcătură de adrenalină și să fiți tentat să continuați să studiați. Când ajungeți la această bifurcație de drum, rețineți că o scădere a capacitații de memorare se va petrece în timpul „supraînvățării”. Cu o perioadă limitată de timp pentru a studia fiecare subiect este mai bine.Apoi să treceți la altceva.

  1. OPRIȚI ÎNVĂȚAREA CUMULATIVA

„Multitasking” -ul este un mit. S-ar putea să credeți că împușcați doi iepuri dintr-un foc prin mesaje text în timp ce studiați, de exemplu, dar vă formați de obicei sau obiceiuri de studiu defectuoase. Potrivit cercetătorilor, așa-numitul „multitasking” vă extinde timpul de studiu și, în cele din urmă, vă poate afecta defectuos notele.

  1. UITĂ DE „STILURI DE ÎNVĂȚARE”

Cercetătorii și experții în învățare dezbat conceptul de stiluri de învățare, unii chiar merg până acolo încât spun că nu există. Concluzia noastră este următoarea: În ciuda volumului de studii pe această temă, oamenii de știință nu au găsit „practic nicio dovadă” care să susțină conceptul de stiluri de învățare, deși au lăsat posibilitatea pentru investigații suplimentare în anii următori. Vă recomandăm să nu faceți tot posibilul pentru a încerca să faceți ca materialul dvs. să se potrivească unui anumit stil, deoarece este posibil să nu merite timpul sau efortul.

Note