P1 | Calarasi – Cetatea Vicina

Si acum cireasa de pe tort: un traseu acvatic, pe Dunare

Existenta acestui traseu, pe langa cele 4 cicloturistice, ii confera zonei turistice a Calarasiului un aer aparte in peisajul national si chiar international. Traseul incepe din oras, din Port (de pe malul Bratului Borcea, coborand in Parcul Central) si, dupa aproximativ 20km in care veti naviga pe Bratul Borcea si pe Dunare, veti ajunge intr-un loc grozav, pe Insula Pacuiul lui Soare. Aici puteti sa va incumetati in explorarea padurii, in cautarea zidurilor vechii cetati bizantine Vicina, puteti sta la plaja si/sau puteti incerca unul din cele 6 locuri de pescuit recomandate.

P1

Harta interactiva a traseului & tur virtual

Route 2,861,112 – powered by www.bikemap.net
P1 [Calarasi – Cetatea Vicina] from smartatletic on Vimeo.

 

Insula Pacuiul lui Soare, la “Cetate”. Informatii importante pentru pescari si calatori

La o distanta de aprox 20 km de la portul Calarasi, pe malul drept al Dunarii, gasim un loc, o zona de pescuit sportiv aproape de terminarea insulei Pacuiul lui Soare. Locul, cunoscut in zona drept „Cetate”, are un farmec aparte si o frumusete de vis. Este unul dintre cele mai cautate locuri de pescuit din zona. Numele de „Cetate” vine de la faptul ca, de unde se termina locul nostru de pescuit incep zidurile scufundate a ultimei cetati Bizantine inca existenta. Parte din ziduri, se vad inca pe malul insulei.

Aici, apele puternice ale Dunarii au sapat gropane adanci in lucrarile lor de scufundare aproape completa a unei imense cetati cu ziduri groase de 1 – 1,5 metri. Aici, intre pietre si arbori intregi scufundati si-au gasit adapostul pesti de toate speciile si de toate marimile posibile existente in Dunare. Locul propus de noi, care se intinde pe o lungime de peste 300 metri contine mal lutos, cu pietre si multe structuri vegetale acvatice cu adancimi de 5 – 9 metri. Noi am propus aici, 3 posturi de pescuit de pe mal marcate corespunzător, cat si trei posturi pe care pescarii posesori de ambarcatiuni le pot folosi (speram cu succes 🙂 ) legand barca in imediata apropiere a marcajelor noastre. Am ales acest loc de pescuit pentru a fi propus turistilor in urma experientei multor pescari sportivi din zona, experienta intinsa de-a lungul multor ani. Va vom prezenta speciile predominante de pesti din zona impreuna cu unele recomandari pe care le consideram necesare pentru a avea o partida reusita de pescuit.

  • Avatul || specie prezentă mult în zonă și frumos de pescuit la spining cu lingurițe oscilante cu evoluție de suprafață de culori argintii sau aurii. Trebuie căutați în lunile calde dimineața devreme sau în jurul prânzului 13:00- 14:00, când aceștia sunt mai activi.
  • Șalăul || pește spectaculos, mult căutat de pescarii sportivi. Îl putem pescui tot timpul anului, cu excepția perioadei de prohibiție de primăvară. Rezultate bune se obțin la peștișori vii, de preferință cărășei de 5 – 10 cm lungime sau la bucată de pește proaspăt cu cârlige de 2, 1, 1/0, 2/0. Peștele este prezent mult în apropierea malului între butuci, la adâncimi de 3 – 5 metri. Se poate folosi ca momeală artificială și shad de 5 – 8 cm lungime, chiar și mai mare de culoare albă sau reflectorizantă. Exemplare comune sunt de 1 – 2 kg dar și mai mari.
  • Crapul || foarte luptător în lansetă, crapul sălbatic de Dunăre este subiectul visului oricărui pescar pasionat. Prezent în zonă, în special în lunile septembrie – noiembrie, când se hrănește intens înainte de perioada de iernare. Se recomandă momirea abundentă în locuri cu apă de 5 – 7 metri adâncime cu mix-uri de cereale foarte puțin aromate. Ca momeală, mămăligă de cârlig sau porumb boabe de asemenea cu foarte puține arome de porumb, scoică, fructe, anason. Capturile de 1 – 3 kg sunt relativ dese dar și șansele de exemplare frumoase nu sunt rare.
  • Somnul || regele peștilor de Dunăre, pește puternic și lacom foarte prezent pe gropanele din zonă. Se pescuiește staționar cu lansete puternice de acțiune mare peste 80g cu fir gros de 0,35 – 0,70 mm cu lest de minim 100g. Momelile naturale, râme groase, coropișnițe, bucăți de pește proaspăt pe monturi cu cârlig de 2/0 – 6/0 trebuie lansate pe gropi, la mari adâncimi. Bune rezultate se obțin dimineața și seara târziu până noaptea. Somnul este și un pește nocturn. Exemplarele sub 50 cm trebuie eliberate. În zonă, exemplarele peste 10 kg pescuite la lansetă nu au fost rare. Comuni sunt cei de 2 – 4 kg.
  • La undiță cu plută sau lansetă fină în apropierea malului se pot pescui la râma roșie, pătrățică de mămăligă sau porumb de cărlig, carași, plătici, scobari și somotei mici.
  • Obletul, foarte prezent aici, poate fi folosit ca momeală pentru șalău și somn.

Locul are in apropierea sa si o superba plaja cu nisip deosebit de fin, unde se poate face picnic sau tabara de corturi (gasiti locul marcat pe harta generala).

Avem convingerea ca veti petrece aici clipe de neuitat si, in mod sigur, veti dori sa va intoarceti.

3 thoughts on “P1 | Calarasi – Cetatea Vicina

  1. […] P1, Călăraşi – Cetatea Vicina -> [smartatletic.ro/cicloturismcalarasi/p1] […]

  2. […] P1, Călăraşi – Cetatea Vicina -> [smartatletic.ro/cicloturismcalarasi/p1] […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *