Echipamentul triatlonistului incepator

echipament_editPentru un incepator echipamentul poate fi o enigma. Mai ales ca suntem bombardati de reclame cu echipamente care mai de care mai atragatoare si, de multe ori, foarte scumpe.

Pentru un concurent competitiv, echipamentul poate sa faca diferenta in anumite situatii, dar daca nu esti genul care vrea sa prinda podiumul din primele competitii la care participa si daca poti, in mare, sa ignori reclamele sau ce iti spun triatlonistii mai avansati, lucrurile sunt mult mai simple.

Desi este evident ca ai nevoie de o bicicleta, o pereche de slipi si o pereche de pantofi de alergare, de fapt mai sunt cateva lucruri de care ai nevoie.

 

1. Echipamentul de inot

La inot lucrurile stau mai simplu. Un slip si o pereche de ochelari isi fac treaba.

Recomandam ochelari cu camp vizual cat mai larg.

Culoarea ochelarilor de inot este bine sa nu fie inchisa deoarece daca inoti in bazin devine deprimant.

Wetsuite este un costum de neopren util cand apa este rece, sub 14 grade, este obligatoriu in competitiile de triatlon. I se spune wetsuite deoarece costumul permite formarea unui pelicule de apa de 5-10mm ce ulterior este incalzita de corp si mentinuta la temperatura corpului. Astfel se formeaza un strat de izolare intre piele si neopren.

Atentie! Wetsuite-ul de triatlon este diferit din punct de vedere al croielii si implicit al functionalitatii de cel de scuba diving sau windsurfing. Variantele low cost sunt cele de windsurfing, dar care pot sa fie folosite la triatlon doar daca nu au maneci.

Casca de inot. Utilitatea ei la antrenament este legata de igiena, mai precis de a preveni caderea parului in apa si de prevenire a deteriorarii parului, iar in competitie purtarea ei este obligatorie pentru ca inotatorul sa poata fi reperat in apa.

 

2. Echipamentul de bicicleta

Bicicleta sau mandria triatlonistului. Ei bine, desi triatlonistii mai experimentati au mania fibrei de carbon care, din pacate, este foarte scumpa, va recomandam o bicicleta basic, entry level, care sa isi faca treaba fara sa va lase in pana. Poate sa fie de sosea, MTB, cross, ciclo cross, bicicleta sa fie.

Basic inseamna cadrul de aluminiu cu furca de carbon si echipata cu shimano, sora sau tiagra, in cazul unei biciclete de sosea iar in cazul MTB-urilor echipata cu alivio sau deore.

Recomandarea noastra este o bicicletea de sosea sau cross (hibrid intre sosea si mtb), care iti ofera o mare usurinta in pedalare. Bicicletele americane au in general cele mai confortabile unghiuri, iar confortul pedalarii este extrem de important pentru un triatlonist incepator si nu numai. Partea cea mai interesanta este ca diferenta dintre o astfel de bicicleta si una foarte scumpa se simte abia dupa ce parcurgi cca 3000 de km intr-un an.

NU va recomandam sa cumparati biciclete noi sau sh care nu au istoric. Nu incurajati furturile de biciclete. In Spania se spune ca bicicleta furata poarta si blestemul celui pagubit.

Casca. Este extrem de importanta si poate sa va salveze viata in caz de accident.

Nu incercati sa va achizitionati o casca foarte usoara care de obicei este foarte scumpa si face acelasi lucru ca o casca normala, dar nici nu va cumparati una foarte ieftina deoarece sunt facute din materiale nesigure.

Manusile. Se folosesc numai la antrenament si sunt foarte bune in caz ca se intampla sa cadeti de pe bicicleta deorece previn juliturile in palma.

Colantii de ciclism. Pentru o pedalare eficienta si fara dureri este extrem de important sa purtati colanti care sa aiba o zona tampon sau de padding foarte groasa.

Tricoul de ciclism. Este bine sa folositi un tricou de ciclism din material tehnic si nu unul din bumbac sau un material care nu respira.

 

3. Echipamentul de alergare

Foloseste un echipament lejer, din material tehnic, care respira si nu absoarbe transpiratia. Ventilatia este extrem de importanta in sporturile de anduranta.

Pantofii de alergare. Competitiv sau necompetitiv, sunt cea mai importanta piesa deoarece ei iti protejeaza articulatiile si laba piciorului. O pereche foarte buna de pantofi previne accidentarile. Este bine sa nu faci economie la pantofii de alergare, sunt cea mai buna investitie.

Este bine sa afli ce tip de pasire ai, daca esti pronator sau supinator, printr-un simplu consult la un doctor ortoped. Producatorii de top creeaza pantofi care sunt facuti pentru diferite tipuri de pasire. Asadar, inainte de achizitie, verifica ce tip de pantofi cumperi si ai grija sa fie potriviti tipului tau de pasire.

 

4. Echipamentul de triatlon

Exista si un echipament specific de triatlon, folosit de obicei de catre participantii cu experienta.

Trisuite-ul este echipamentul in care poti sa faci toate cele trei probe. Pentru primul triatlon nu este necesar.

Pantofii de triatlon pentru bicicleta. Sunt proiectati ca sa poti sa-i pui in picioare cand sunt prinsi in pedala. De asemenea, complet inutili pentru primul tritlon.

Aero bars. Este un ghidon de contratimp care pentru primul triatlon nu este necesar.

Pentru a avea toata informatia oricand la indemana descarca si Ghidul complet Primul Triatlon.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *