Limbajul specific in triatlon

Sunt cateva cuvinte si expresii care va vor fi de folos in aceasta odisee numita triatlon.

imagineUpdate: Dan Andrei ne propune inca un termen care se foloseste in ciclism si e inventat de francezi. “Cel care suge roata” adica cel care sta in plasa ta si te irita ca nu poti scapa de el 🙂 Ii multumim pentru completare.

Acid lactic. Acidul lactic se formeaza din glucoza si este folosit de muschii care sunt in exercitiu pentru energie. Se considera ca muschii convertesc glucoza sau glicogen in acid lactic, dupa care acidul lactic este absorbit in mitocondriile din celulele musculare si convertit in energie. Acidul lactic este cel care creeaza febra muscular.

Baza. Este fundatia solida de fitness peste care poti sa construiesti putere si viteza.

Bidon aero. Este tipul de bidon care are o forma aerodinamica si este in general adaptat pe ghidoanele aero de pe bicicletele de contratimp sau triatlon.

Brick. Este un tip de antrenament in care se leaga doua probe, mai precis inot cu ciclism sau ciclism cu alergare.

Contra timp. Este un tip de antrenament sau o competitie in care mergi singur contra cronometru.

DQ. Descalificat din competitive.

DNF. Abandon (did not finish).

Duatlon. Cursa ce consta in alergare-bicicleta-alergare.

Exercitiu aerob. Orice tip de exercitiu care mentinut pe o perioada lunga la un nivel moderat mentine un puls ridicat. Daca mergi cu bicicleta, de exemplu, o perioda mai lunga de 10 minute este efort aerob, dar daca sprintezi puternic devine efort anaerob. Triatlonul este un sport cu precadere aerob.

Exercitiu anaerob. Orice efort ce presupune executie prin sprint, explozie sau interval foarte intens, in care glicogenul muscular sau zaharul din sange este consumat fara oxigen. Exemple de efort anaerobic sunt proba de 100 metri din atletism, probele de haltere, sprintul initial din proba de bob. In triatlon este folosit foarte rar genul acesta de efort.

Fartlek. Termen suedez pentru tipul de antrenament in care te “joci” cu viteza la buna dispozitie.

Ghidon Aero sau aero bar. Ghidon de contratimp sau de triatlon folosit in competitiile de triatlon pe distanta lunga, dar interzis in competitiile unde este permis mersul la plasa.

Iepure. Este persoana pe care o alegi sa te “traga” intr-o cursa. Mai precis in spatele careia stai ca sa iti tina ritmul si sa iti duca trena.

Intervale. Antrenamentul cu interval este orice antrenament cardiovascular care implica un timp mai lung sau mai scurt de efort mare sau maxim si este imediat urmat de un efort de mica intensitate pentru refacere.

In ciclism si alergare cele mai populare antrenamente cu interval sunt cele de 5 minute si cele de 90 de secunde. In mod normal perioada de efort usor este mai mica decat perioada de efort intens.

Mers la plasa. Se intampla atunci cand mergi in spatele sau in lateralul cuiva pentru a te feri de vant. Mersul la plasa usureaza pedalarea cu pana la 30%.

MTB. Mountain Bike.

PA. Prag aerob.

PB. Personal best sau cel mai bun timp personal pe o anumita proba.

Pluton. Grup largit de ciclisti care concureaza intr-o competitie de ciclism sau care doar se antreneaza.

Puls minim. Este pulsul pe care il ai dimineata imediat dupa ce te-ai trezit.

Puls maxim. Este cel mai mare puls inregistrat vreodata de tine.

RP. Record personal.

Serie negativa. Este atunci cand termini a doua jumatate a unui antrenament sau competitie mai tare decat in prima jumatate.

Simulare. Este tipul de antrenament in care faci toate cele trei probe cu pauze foarte mici intre ele astfel simuland triatlonul.

Trisuite. Costum de triatlon in care poti sa faci toate cele trei probe. Poate sa fie in doua piese sau intr-una singura.

VO2max. Reprezinta rata cea mai inalta la care oxigenul poate fi luat si utilizat in timpul antrenamentului de o persoana.

Zona de tranzitie. Este zona in care sunt depuse bicicletele pentru proba de ciclism a triatlonului. Se numeste “zona de tranzitie” deoarece aici se  face tranzitul dintre toate cele 3 probe ale triatlonului.

Wetsuite. Costum de neoprene pentru triatlon. Atentie, costumele de neopren de scufundari sau pentru windsurf nu isi fac treaba si la triatlon.

Pentru a avea toata informatia oricand la indemana descarca si Ghidul complet Primul Triatlon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *