Sportul practicat in mod responsabil

triathlon-mamaia-day-2sebastian-marcovici50Sportul reprezinta o activitate fizica complexa, voluntara, care ar trebui sa aiba ca  scop prevenirea bolilor cronice si imbunatatirea calitatii vietii. Pentru a beneficia de avantajele sportului si preventia efectelor adverse ale acestuia este necesara practicarea sportului in mod responsabil.

Sportul practicat in mod haotic, început spontan si terminat brusc, la intensitate mare, in mod neregulat, poate induce reactii adverse sau chiar consecinte nefaste. Reactiile adverse se pot manifesta in dureri precordiale, bronhospasm, hipoxie, hipoglicemie, suprasolicitarea sau traume ale aparatului locomotor, in special muschi, tendoane si ligamente. Consecintele nefaste sunt traumatismele majore ale aparatului locomotor, cresterea riscului cardio – vascular pana la moarte subita.

Pentru profilaxie si atingerea scopului dorit trebuiesc respectate: screening-ul medico – sportiv si prescrierea exercitiului fizic, etapele antrenamentului sportiv referitoare la incalzire (warm-up), antrenament propriu-zis (antrenament de anduranta cardio-respirator, forta / putere, tehnico-tactic), iesire din efort – faza de racire (cool – down), stretching, dezvoltarea mobilitatii, urmate de refacere post-efort dirijata cu nutritie corespunzatoare. In functie de sportul practicat se va mai tine cont si de echipamentul special, individualizat, si mediul in care se practica efortul fizic, sportul.

Beneficiile sportului regulat si responsabil practicat se reflecta asupra organismului prin imbunatirea functiilor cardio – vasculare, rezultatul in timp fiind scaderea mortalitatii de cauza coronariana, inclusiv la pacientii care au in antecedente episod de infarct miocardic acut. Pentru cei care doresc sa slabeasca, efectele efortului fizic bine dozat se observa prin scaderea trigliceridelor, reducerea excesului de tesut adipos, preponderent al celui intraabdominal, scaderea LDL-ului si crestera HDL-ului, in final imbunatatirea metabolismului organismului. Alte beneficii cunoscute ale exercitiului fizic sunt: imbunatatirea functiei respiratorii si incidenta scazuta a bolilor respiratorii, dezvoltarea aparatului musculo-scheletal si cresterea calitatilor motrice, stimularea imunitatii, combaterea stresului oxidativ, scaderea anxietatii si depresiei, senzatie de euforie postefort, incidenta scazuta a neoplasmelor.

Exercitiul fizic se prescrie individualizat in urma anamnezei, antecedentelor personale si heredocolaterale, screening-ului de laborator, masuratorilor antropometrice electrocardiogramei de repaus si efort, evaluarii functionale, capacitatii de efort si examinarilor medicale suplimentare daca este necesar. Prescriptia va contine frecventa/ciclicitatea efortului fizic sau antrenamentului, intensitatea, timpul/durata  si tipul de exerciţiilor tinandu-se cont de starea de sanatate, conditia fizica, varsta, sex, si mentionarea sigurantei/conditiilor optime pentru sportiv.

Prima evaluare este recomandata sa fie la 6 saptamani de antrenamente, pentru aprecierea adaptarii la efort si evolutie, urmata de reevaluare completa medico – sportiva la 6 luni sau maxim 1 an.

Efectele sportului practicat in mod responsabil se regasesc in pastrarea si imbunatatirea sanatatii, in longevitatea si calitatea vietii, cu evolutie favorabila a rezultatelor sportive.

Un material realizat de dr. Omer Senol, medic specialist Medicina Sportiva

Centrul de Excelenta in Medicina si Recuperare Sportiva GRAL-UNEFS

Bibliografie selectiva:

  1. Prof. Univ. Dr. Anca Ionescu – Medicina Sportiva, Performanta si Sanatate, Editura Medicala, Bucuresti 2013
  1. American College of Sports Medicine – Guidelines for exercise testing and prescription
  2. Bruckner P, Khan K – Clinical Sports Medicine 4th edition
  3. EFSMA – European Federation of Sports Medicine Assocciations – Exercise prescription for health

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *