Am petrecut un timp considerabil pana sa imi dau seama cum poate oricine sa faca sport, mai precis putina miscare, sa-si imbunatateasca balanta fragila a vietii.
Uneori complicam inutil lucrurile cand, de fapt, cele mai bune solutii sunt cele pe care nu le luam niciodata in considerare.
Sportul nu este ceva complicat, dimpotriva este pentru toata lumea.
Acesta este crezul meu.
Nu de mult am observat ceva foarte interesant: m-am intalnit cu un prieten din copilarie dupa cca 12 ani, mai precis ultima data cand ne-am vazut aveam amandoi 19 ani. Am ramas uluit deoarece, fizic, era neschimbat. Nu am putut sa ma abtin si l-am intrebat cum a reusit sa se mentina atat de bine. Raspunsul lui initial nu m-a satisfacut: mi-a zis ca nu a fumat, nu a baut alcool si nu a pierdut multe nopti. In mintea mea tot nu se faceau conexiunile deoarece nici eu nu am facut aceste lucruri, in plus am facut si foarte mult sport si totusi iata-ma cu 15 kg mai mult decat aveam atunci. Asadar am intrat in detalii si, spre surpinderea mea, am aflat un lucru pe cat de uimitor pe atat de simplu: in toti acesti ani amicul meu a folosit foarte rar masina personala si a ales ca mijloc de deplasare prin oras, mersul pe jos, folosirea mijloacelor de transport in comun si mersul cu bicicleta, exact ca in adolsecenta. Uimitor!?
Am inceput sa studiez problema in scurt timp chiar la nivel practic deoarece am ramas pentru trei luni fara permis 🙂
Dupa 10 ani de folosit masina ca mijloc de transport in proportie de 95% din timp am inceput micul meu experiment si anume folosirea cailor alternative de transport si masurarea rezultatelor obtinute din punct de vedere al nivelului de fitness.
Timp de trei luni am avut ocazia sa incerc, sa folosesc si sa studiez toate mijloacele de miscare ce pot fi facute in drum spre job si inapoi spre casa. Am mers pe jos, am folosit o bicicleta urbana pliabila, am urcat scarile in loc sa folosesc liftul. Cand ploua foloseam tramvaiul, metroul si autobuzul si rezultatele au fost uluitoare: in 3 luni am dat jos 12 kg !!
Ani de zile m-am tot gandit cum pot sa-i fac pe oamenii carora nu le place sportul sa faca sport si in tot acest timp raspunsul se afla in simplitate. Sintagma „mai putin inseamna mai mult” functioneaza si in aceasta zona. Evident, nu m-am oprit aici si am luat fiecare activitate in parte spre studiu. Iata ce am descoperit:
I. Mersul pe jos
Desi arde cu cca 50% mai putine calorii decat alergarea, mersul pe jos are foarte multe avantaje: nu aduce socuri in articulatii si nu „zguduie” organele interne, asa cum alergarea face de cele mai multe ori; ca principala sursa de energie, corpul foloseste tesutul adipos; desi prin alergare poti sa arzi mai multe calorii, faptul ca poti sa mergi in fiecare zi, la nivelul unei saptamani caloriile arse sunt mult mai multe. Este foarte greu sa alergi in fiecare zi dar sa mergi este la indemana oricui. Desigur sunt multe persoane care stau departe de job si prefera automat folosirea masinii personale, in aceasta situatie se poate alterna folosirea unui mijloc de transport precum metroul pana la un punct si alegerea mersului pe jos pana la destinatia finala. Sfat: mergi prin parc daca ai posibilitatea, creierul tau se va oxigena cu pana la 30% mai mult iar plamanii iti vor multumi 😉
II. Metroul
Exista mai multe avantaje in folosirea metroului, pe langa faptul ca este foarte rapid. Avantajul major este ca ai de urcat si coborat foarte multe scari. Sfat: evitati scarile rulante, folositi scarile normale.
III. Urcatul si coboratul scarilor
Are nenumarate avantaje: arde cu cca 40% mai multe calorii decat mersul pe jos daca este facut cu intensitate normala; poti foarte usor sa controlezi intensitatea si atunci cand pleci spre birou si esti odihnit poti sa urci intr-un ritm alert si astfel maresti cu 100% arderea de calorii fata de mers. Nu in ultimul rand iti imbunatatesti metabolismul intre 2 si 12 ore in functie de cat de repede ai urcat scarile; tonifiaza trenul inferior din care cei mai mari beneficiari sunt muschii fesieri; imbunatateste sistemul cardio-pulmonar; este la indemana.
Sfat: in afara de scarile de la metrou, incearca sa folosesti si scarile de la birou si/sau de la blocul in care locuiesti. La inceput nu o sa-ti fie usor, asa ca, incpepe usor. Urca 1-2 etaje si ia liftul daca mai ai de urcat. Daca ai biroul la etajul 12 o sa-ti fie usor sa urci toate scarile, iar rezultatele vor fi uluitoare. Foloseste intotdeauna si coboratul scarilor, lucreaza antagonic toti muschii pe care-i folosesti la urcare. Astfel antrenamentul va fi complet.
IV. Mersul cu bicicleta
Are nenumarate avantaje. Din punctul meu de vedere este cel mai eficient mijloc de transport urban. Desi arzi cam tot atatea calorii cat ai arde daca mergi pe jos, avantajele majore sunt ca obosesti mai greu si te deplasezi mai repede; grupele beneficiare cele mai folosite vor fi cvadricepsul, gambele si fesierii, se vor tonifia; vei vedea avantajele din primele 2 saptamani. Doamnele vor fi foarte fericite deoarece mersul pe bicicleta subtiaza genunchii si astfel armoniaza piciorul.
Sfat: foloseste o bicicleta urbana pliabila ca sa poti sa o iei cu tine in birou si in mijloacele de transport in comun (daca te prinde ploaia), o sa-ti fie usor si la urcat scarile sau la folosirea liftului; nu iti cumpara o bicicleta foarte scumpa, va sari in ochi si sigur vei fi tinta hotilor; de cate ori ai ocazia mergi prin parc. In afara de avantajele evidente iti va creste si buna dispozitie.
V. Tramvaiul, autobuzul
Desi sunt cele mai putin placute mijloace de transport, am observat si aici un mic avantaj si anume ca pe parcursul unei calatorii prin jungla urbana bucuresteana sunt multe frane bruste si opriri spontane. Daca nu te tii de bara, vei cadea in cap. 🙂 In schimb, daca te vei tine bine iti folosesti intr-un mod functional musculatura mainilor. Multumita antrenorului meu de box care imi tot spunea acum cativa ani ca daca vreau sa-mi imbunatatesc echilibrul sa merg cu tramvaiul fara sa ma tin bara. Am luat acest sfat si l-am pus in context abia acum. Am descoperit ca pe langa echilibru iti imbunatatesti si tonusul fesierilor, cvadricepsului, gambelor, bicepsului femural si nu in ultimul rand al soldurilor.
Sfat: nu folosi aceste mijloace de transport in comun vara. Utilizatorii stiu de ce 😉
La final, sfatul meu este sa incepi simplu: sa faci miscare. Nu trebuie sa fie un lucru complicat, poti profita efectiv de orice activitate din timpul zilei.
Cand am citit titlul credeam ca am gasit raspunsul la cateva din intrebarile mele si anume:
1.Cum trebuie sa fie vestimentatia mea atunci cand fac sport.
2.Cant de des pot face pauze si cand pot bea apa (inainte dupa sau in timp ce fac sport)
Nu, articolul e chiar ok. Eu de mult nu mai urc cu liftul chiar daca stau la et. 5. Adica mai urc, atunci cand am ceva de carat, daca sunt extrem de obosit dupa antrenament sau daca mi-e rau. Dar 90% din timp, scari. Incerc sa reduc si masina cat mai mult, si sa merg pe jos. E mai ok, nu trebuie sa cauti loc de parcare, ceea ce in Iasi e groaznic.
E ok articolul. Partea cu bicicleta ma incanta cel mai mult pentru ca in oras se pot folosi foarte bine bicicletele pliabile (care incap foarte usor in lift). Eu mi-am cumparat acum 1 an o bicicleta pliabila (relativ ieftina) si pot spune ca ma ajuta foarte mult mai ales pe distante de la job – acasa.