De-a lungul vieții noastre, suntem invatati că citirea eficientă se măsoară prin viteză și cantitate. Cu cât putem citi mai mult, cu atât parem mai inteligenți.
Din cauza acestei obsesii pe care o avem pentru a citi mai mult, pierdem o mulțime de informații valoroase. Înțelepciunea de-a lungul veacurilor, lecțiile stăpânite de oameni care au depășit provocări extraordinare și șansa de a dobândi cunoștințe care ne provoacă crezurile. Totul pentru că nu suntem învățați niciodată abilitatea supremă, arta cititului.
A citi mai eficient înseamnă a dezvolta un procedeu eficient pentru a capta idei, a analiza argumente și a pune întrebările corecte. Înseamnă identificarea cărților potrivite pentru citit, înțelegerea diferitelor obiective de lectură și utilizarea tehnicilor bazate pe dovezi pentru a crește productivitatea lecturii.
În multe feluri, îmbunătățirea modului în care citim este abilitatea numărul unu care ne poate schimba viața în bine.
Importanța lecturii eficiente
„O persoană care nu citește nu are niciun avantaj față de una care nu poate citi” – Mark Twain
Cărțile au un impact enorm asupra vieții.Pot acționa ca un mentor personal și ca un ajutor in acumularea cunoștințelor.
Cărțile pot fi mentorii mei
Dacă cineva v-ar cere să numiti cei mai influenți oameni în modelarea vieții voastre (în afara familiei ), nu ar fi prea greu să identificati un grup de oameni care v-au transformat gândirea prin acțiunile si ideile lor.
Dar influența cea mai mare în viața voastra, o pot avea nu oamenii ci cărțile.
Citind o mulțime de cărți (și încercând să cititi eficient), veti reușit să acumulati zeci de ani de cunoștințe și experiență cu ajutorul celor mai incredibile minți ale lumii, cu un efort personal minim. Veti învăța din greșeli fără să trebuiască să greșiti, veti învăța din succese fără să va asumati riscuri uriașe și veti parcurge mii de kilometri fără să părăsiti confortul casei .Lectura este mentorul fără costuri, durere și disconfort. Cu cat veti invata să cititi corect mai devreme cu atat veti avea de castigat mai mult .
Cărțile ne ajută sa acumulam cunoștințe
Așa cum banii se acumulează exponențial, la fel și cunoștințele personale, pe măsură ce se aduna ca un bulgare de zapada și se ramifică în timp. Cu alte cuvinte, cu cât citim mai mult și cu cât procesele noastre de citire sunt mai bune, cu atât ideile, credințele și opiniile noastre încep să se dezvolte într-un ritm din ce în ce mai mare.
Nu numai că creierul nostru începe să creeze fără efort conexiuni între informațiile aparent disparate, dar apar treptat soluții creative la unele dintre cele mai uimitoare probleme. Este putere personală pe care avem ocazia să o descoperim.
„Pentru a dezvolta o minte completă: stdiați știința artei; Studiază arta științei. Invața cum să vezi. Realizează că totul este interconectat”- Da Vinci
Obiectivul lecturii
Creșterea capacității noastre de a citi mai eficient, ca mijloc de a ne debloca propriul potențial personal, începe prin a decide asupra unui obiectiv de lectură. La urma urmei, probabil că vom avea un obiectiv și o experiență diferită citind Paradisul pierdut în comparație cu cartea noastră preferată.
Mulți autori geniali vorbesc despre cărți ca având un obiectiv destul de slab de succes, fericire și împlinire personală. Roald Dahl, de exemplu, a spus că „dacă vrei sa ajungi oriunde în viață, trebuie să citești o mulțime de cărți”. Iar J. K. Rowling a spus odată că „se poate întâmpla ceva foarte magic atunci când citești o carte bună”.
Aceste opinii sunt abstracte, subiective și în mare măsură inutile în direcționarea modului în care ar trebui să citim. În schimb, este mai ușor și mai util pentru scopurile noastre să segmentăm obiectivele de lectură în trei categorii distincte.
Categoria 1: Lectură pentru distractie
În această categorie, citim cărți doar pentru plăcere. Acesta este modul în care ne petrecem majoritatea timpului în calitate de cititori. Nu există reguli și nu este nevoie să ne gândim prea profund sau critic la ceea ce citim. Scopul este simplu: putem să ne relaxăm și să ne cufundăm în poveste.Nu este nimic în neregulă cu cititul care să ne distreze.Este o modalitate sănătoasă de a scăpa de stresul de zi cu zi și o modalitate perfectă de a termina o zi productivă de muncă.
Categoria 2: Lectură pentru informare
În această a doua categorie, citim cărți pentru a afla fapte specifice sau informații. Aceste cărți sunt de obicei ușor de navigat și simple în aspect și structură. Acest lucru ne permite să le consumăm fără efort și să trecem la secțiunile relevante fără a pierde esența a ceea ce se spune. Scopul este de a învăța fără judecată.
De exemplu, am fi citit ziarul, un ghid turistic sau Guinness World Records, toate pentru a ne informa. Deși am putea găsi aspecte ale fiecăruia dintre ele distractive, citim în primul rând aceste lucruri pentru a dezvolta o imagine reală a lucrurilor curente, o anumită locație sau un alt fragment de cunoștințe.
Din nou, pentru majoritatea dintre noi, citirea pentru a ne informa nu este prea problematică.
Categoria 3: Citirea pentru a înțelege
Este ultima categorie de lectură – citirea pentru a înțelege – cu care majoritatea dintre noi tindem să luptăm. Prin urmare, merită cea mai mare atenție a noastră atunci când vine vorba de îmbunătățirea eficienței și eficacității lecturii noastre.
Problema este că, din cele trei categorii de lectură, citirea pentru a înțelege necesită cel mai mare efort cognitiv. Ne obligă să ne contestăm preconcepțiile, să analizăm critic status quo-ul și să ne confruntăm direct cu idei cu care s-ar putea să nu ne simțim imediat confortabili. Este greu. Poate fi inconfortabil. Dar este singura modalitate prin care ne putem crește nivelul de gândire și dezvoltare personală.
În cele din urmă, aceasta este o abilitate pe care puțini dintre noi am însușit-o. Dar se află în centrul productivității semnificative și al îmbunătățirii modului în care citim. Prin urmare, avem nevoie de o metodă care să ne ducă de la citirea la un nivel elementar (cum ar fi când citim pentru a ne distra și informa) la citirea la un nivel analitic sau sintopic.
Cele patru niveluri de lectură
În timp ce cele trei categorii de lectură ne ajută să ne orientăm obiectivul de lectură, cele patru niveluri cumulate de citire ne ajută să ne orientăm stilul de lectură. Aceste nivele au fost din nou concepute de Mortimer Adler și funcționează pentru a ne ajuta să înțelegem o carte la un nivel mult mai profund decât cel cu care suntem obișnuiți cei mai mulți dintre noi. Pe măsură ce urcăm nivelurile, nu numai că ne vom găsi mai capabili să înțelegem perspectivele autorului și să creăm informații mai profunde, dar vom avea un proces care funcționează cu fiecare carte pe care decidem să o citim.
Nivelul 1: Lectura elementară
Primul nivel de lectură este stilul de lectură pe care toată lumea știe să-l facă, deoarece este ceea ce suntem învățați în școală. În calitate de cititor elementar, putem înțelege cu ușurință cuvintele de pe pagină, putem urmări subiectul și putem înțelege bine ceea ce încearcă să spună cartea.
Cu toate acestea, chiar și la acest nivel elementar, este ușor să îl gresiti încercând să citiți prea repede.
După cum știți, mă refer la creșterea productivității, dar încercarea de a îmbunătăți viteza de citire înainte de a înțelege fundamentele citirii eficiente va împiedica doar capacitatea noastră de a învăța informații noi.
Ar trebui să încercăm să ne îmbunătățim mai întâi nivelul de citire. Apoi, odată ce ne-am însușit arta cititului analitic,putem să citim mai repede (și vom vorbi mai multe despre asta mai târziu).
„Fiecare carte nu trebuie citită mai încet decât merită și nu mai repede decât o puteți citi cu satisfacție și înțelegere” – Adler
Nivelul 2: Lectură amanuntita
Acest al doilea nivel de lectură necesită o abilitate mai mare decât la nivelul lecturii elementare. În lectura amanuntita, avem sarcina să descoperim cadrul general al cărții și să trasăm imaginea generală pe care autorul încearcă să o descrie. Ideea este că facem câteva calcule preliminare despre conținutul și valoarea cărții înainte de a incepe lecturarea ei în mod corespunzător.
Lecturarea amanuntita are două aspecte: analiza sistematica și citirea superficială.
Analiza sistematica
Cu analiza sistematica, scopul nostru este de a decide dacă aceasta este sau nu o carte pe care vrem să o citim. Îmi place să mă întreb „este una dintre cartile pe care aș citi-o cu bucurie in următoarele câteva ore din viață?”. Dacă răspunsul nu este “cu siguranta da!” atunci nu merita.
Pentru răspunde la această întrebare, ne uitam mai întâi la titlu, text, și apoi la pagina de conținut pentru a determina despre ce este cartea și pentru a înțelege structura sa la nivel înalt. Apoi putem răsfoi cartea concentrându-ne pe introducerea fiecărui capitol, concluzia și orice sub-rubrici care ne interesează. Cu alte cuvinte, facem o examinare la nivel de suprafață a cărții înainte de a concluziona câteva propoziții care să rezume totul.
O altă modalitate de a analiza în mod sistematic o carte este citind un rezumat al cărții si dacă consideram că este interesanta, vom cumpăra cartea și o vom citi.
Lectură superficială
Obiectivul lecturii superficiale este de a citi rapid cartea fără a ne opri să reflectăm sau să analizăm. Citirea rapidă nu este o problemă aici, deoarece încă nu citim pentru a înțelege, dar vedem dacă este suficient de interesanta pentru a continua până la nivelul 3. Acest proces nu ar trebui să dureze prea mult. Și dacă cartea nu ne prinde instantaneu, putem doar să o punem jos. Există o mulțime de cărți mai bune pe care le-am putea citi.
O notă rapidă – Uneori, o carte ar putea fi foarte bună, dar tocmai am întâlnit-o la momentul nepotrivit. Este în regulă. Nu trebuie să o citim dacă nu ni se pare interesant în acest moment. Putem reveni oricând la ea mai târziu.
Nivelul 3: Lectură analitică
Al treilea nivel de lectură este despre examinarea aprofundată a cărții.Nu toata lumea este minunata la acest nivel de lectură.
Lectura analitică presupune descoperirea sensului central al cărții, evaluarea argumentelor autorului și dezvoltarea unei înțelegeri aprofundate a cărții.
„Unele cărți sunt de gustat, altele de înghițit, iar altele câteva de mestecat și digerat” – Francis Bacon
În special, acest nivel ne cere să citim cartea în mod activ și „cu cât citirea este mai activă, cu atât mai bine” .O modalitate de a aprofunda cartea doar prin evidențierea textului, legarea argumentelor și sintetizarea informațiilor prin subliniere si notarea langa text.
„Notarea unei cărți este literalmente o experiență a dezacordurilor sau a acordurilor cu autorul. Este cel mai înalt respect pe care i-l poți aduce ”- Edgar Allen Poe
Cu toate acestea, poate cea mai critică componentă a lecturii active este să punem la îndoială continuu ceea ce ni se spune. Mai exact, există trei întrebări esențiale pe care ar trebui să le punem atunci când citim o carte analitic:
Etapa integrala: despre ce este cartea în ansamblu?
Descoperim în mare măsură răspunsul la această întrebare în timpul analizei sistematice și a citirii superficiale în cadrul nivelului 2. Principala diferență este că, în etapa integrala a nivelului 3, suntem însărcinați cu identificarea întrebărilor pe care autorul le pune și încearcă să le rezolve. Altfel spus, la ce a încercat să răspundă autorul scriind această carte?
Mai mult, rezumatul scris al cărții va fi mai cuprinzător decât câteva propoziții. Gândiți-vă la modul în care structura și ideile curg în general, ajutându-ne să ne ghideze catre concluzia dată.
Etapa specifică: Ce spune cartea în detaliu și cum se spune?
În timp ce citim cartea, trebuie să ne asigurăm că am înțeles pe deplin abordarea autorului și că interpretam corect gândirea sa. Ar trebui să acordam suficient timp identificarii cuvintelor cheie pe care le-a ales autorul, pentru a verifica înțelegerea noastră asupra lor și pentru a încerca să le intelegem din perspectiva.
În fiecare capitol, autorul va face, de asemenea, anumite afirmații și supoziții, pe care ar trebui să le rememorăm cu propriile noastre cuvinte și să decidem dacă argumentatia este sau nu puternica. Ar trebui să analizam cu atenție modul în care aceste afirmații și supoziții au legatura și să verificăm dacă acestea urmeaza un fir logic.
Etapa Veridicității: Cartea este adevărată, fie în totalitate, fie în parte?
În etapa de veridicitate, sarcina noastră este sa analizam constructiv. Să vedem unde autorul a fost neinformat, dezinformat, ilogic sau incomplet în argumente, explicând clar care sunt deficiențele și cum ar putea fi îmbunătățit raționamentul autorului. Dacă nu putem face asta, este puțin probabil ca criticile noastre să fie constructive sau valabile.
„Persoana care spune că știe ce crede, dar nu o poate exprima de obicei, nu știe ce crede” – Adler
Nivelul 4: Lectura sintopică
Nivelul final al lecturii se referă la înțelegerea noastră asupra unui subiect in general. În timp ce citirea analitică se concentrează pe înțelegerea unei cărți, lectura sintopică ne ajută să ne modelăm opinia și să ne sporim intelegerea generală a un subiect mai larg prin înțelegerea modului în care diferite cărți se completeaza.
Primul pas este să începem prin a decide subiectul pe care dorim să-l abordăm (de exemplu: productivitate sau formarea de obiceiuri). Putem apoi să întocmim o bibliografie de cărți pe această temă și să selectăm doar o parte dintre ele pe care le considerăm cele mai importante.
După ce avem lista cărților, putem începe să citim sintetic. Aceasta înseamnă să citiți fiecare dintre cărți analitic și să construiți legături mentale între fiecare dintre ele. Încercati apoi să definiti cuvinte cheie. Apoi folosind propriile cuvinte, identificati și răspundeti la cele mai presante întrebări pe care cărțile le abordează în mod colectiv și luati o decizie cu privire la punctele forte ale argumentului fiecărui autor.
„Creativitatea înseamnă doar conectarea lucrurilor(cunostiintelor)” – Steve Jobs
Prin citirea sintopică conectăm cele mai bune idei despre un subiect, care acționează ca un motor puternic, dând naștere unor soluții creative și imagine completă. Cu adevărat se va schimba totul.
Cum să citiți mai mult
Doar odată ce am înțeles cum să citim eficient, lucrând cu ajutorul celor patru niveluri, ar trebui să ne gândim la eficiența lecturii.
Citind mai mult aflam mai multe opinii, ne ajută să construim conexiuni între diferite idei și să ne consolidăm cunoștințele existente. Gândiți-vă la citirea eficientă ca la o mașină bine construită și la citirea eficientă ca pe o îmbunătățire necesară a puterii sale.
Sunt trei pași pentru a reuși să citești mai mult:
Pasul 1 – iubesc cititul
Primul pas pentru a citi mai mult este să ai dorința de a citi mai mult. Și să te îndrăgostești de actul de citire în sine.
Dacă nu vă place deja să citiți, aici sunt câteva sfaturi:
Citiți ceea ce vă place până când incepeti sa iubiti cititul
Cu alte cuvinte, nu citiți doar volumele clasice, pentru că așa fac oamenii considerați deștepți. Găsiți cărțile scrise pe subiecte care vă plac și scrise de acei oameni pe care îi admirați cel mai mult. Așa cum unii oameni se pot îndrăgosti de fotbal, putem să ne îndrăgostim de citit găsind cărțile care ne plac. Partea distractivă este esențială pentru citirea productivă.
La fel, dacă începeți să citiți o carte și nu vă bucurați de ea, atunci nu există nicio obligație de a continua. Nu este nevoie să terminăm o carte doar pentru că am început-o. Nu merita sa pierdem si mai mult timp cu o carte pur și simplu pentru că am petrecut deja timp prețios citind din ea.Dar mai exista si situatia în care o carte începe plictisitor și devine apoi extraordinara.Așa cum am vazut și multe filme sau situații din viața noastra.Am întâlnit cu siguranță persoane care la prima vedere nu ne-au placut și cu care apoi am devenit buni prieteni.
Pasul 2 – Fă mai ușor accesul la cărți
Faceți cât mai usor citirea unei cărți.
Cea mai usoară dar nu cea mai bună este ascultarea cărților audio – în special atunci când vrei ceva distractiv mai degrabă decât pentru a învața. Audiobook-urile sunt utile atunci când meșterești sau conduci mașina.Această varianta permite acumularea de informații acolo unde înainte ar fi fost mai greu sau chiar imposibil sa o faci. Nu există literalmente nicio scuză pentru a nu citi.
Cu toate acestea, atunci când citim pentru a înțelege și a analiza, vom dori să purtăm cartea cu noi.Chiar și in format electronic ar fi suficient. În acest fel timpul petrecut la cozi, în transportul public sau chiar când mergem la toaletă nu mai este pierdut. Pe tot parcursul zilei veți găsi numeroase momente de a petrece 5 sau 10 minute citind. Așadar, țineți o carte în apropiere. Nu știți când va apărea următoarea oportunitate de lectură. Puteți face abonament la o biblioteca.Exista foarte multe biblioteci al caror abonament este inca gratuit si care au un numar foarte mare de carți.
Diferenta dintre textul ascultat si cel citit este foarte mare. O cercetare, publicată în revista Memory, constată că actul de a citi și a rosti textul cu voce tare este un mod mai eficient de a-ți aminti informațiile decât de a le citi în tăcere sau doar de a le auzi citite cu voce tare. Efectul dual al vorbirii și al ascultarii ajută la codificarea memoriei mai puternic, relatează studiul. Noua cercetare se bazează pe lucrările anterioare asupra așa-numitului efect de producție al psihologului Colin MacLeod.
Deci citirea textului este mai buna decat ascultarea vocii altei persoane.Iar cea mai buna metoda de fixare a cunostiintelor este citirea personala a textului cu voce tare.
Studiul a testat 95 de studenți pe parcursul a două semestre, cerându-le să-și amintească cât mai multe cuvinte dintr-o listă de 160 de substantive. La o sesiune, au citit o listă de cuvinte într-un microfon, apoi s-au întors două săptămâni mai târziu pentru o continuare. În unele situații, participanții au citit cuvintele prezentate cu voce tare, în timp ce în altele, fie au auzit vocea lor înregistrată redată, au auzit înregistrări ale altor persoane citind cuvintele sau au citit cuvintele în tăcere pentru ei înșiși. Ulterior, au fost testați pentru a vedea cât de mult și-au amintit din listă.
Participanții și-au amintit mai multe cuvinte dacă le-au citit cu voce tare în comparație cu toate celelalte condiții.
În afară de asta, încercați să minimizați distracțiile. Un studiu din 2009 a constatat că suntem expuși la aproximativ 100.000 de cuvinte în fiecare zi din toată mass-media . Prin comparație, aceast volum este aproximativ aceeași de lungime cu un-sfert din cartea “Război și pace” scrisa de Tolstoi. Este un flux constant care ne împiedică capacitatea de a gândi și ne limitează dorința de a citi bine.
Dacă vă confruntați cu acest lucru, încercați să gasiti un spațiu pentru citire confortabil, sau să fiți mai atenți la luarea notițelor. Orice lucru care vă mărește concentrarea este binevenit.
Pasul 3 – Lucrați la îmbunătățirea tehnicilor de citire
Ultimul și cel mai puțin important aspect al citirii eficiente este tehnica. Dacă există o tehnică de citire care va ajuta cel mai mult, este îmbunătățirea consistenței. Cheia creșterii consistenței citirii este să citim câte puțin timp în fiecare zi. Deși James Clear recomandă să citiți 20 de pagini la începutul zilei, cred că este mai ușor să stabiliți o un timp de minim 20 de minute. Și dacă avem o viteză medie de citire de 250 de cuvinte pe minut, vom parcurge aproximativ o carte în fiecare săptămână procedând astfel. Acțiunile mici duc într-adevăr la rezultate mari.
A lua un angajament public referitor la timpul petrecut citind este, de asemenea, un motivant incredibil de puternic.
Tehnica de citire finală este citirea rapidă. Cu toate acestea, acest lucru vine cu un cuvânt de avertizare: citiți doar rapid cărțile pe care nu doriți să le înțelegeți. De ce? Ei bine, când citim în viteză, nu vom avea timp să ne gândim la ceea ce se spune sau să dezvoltăm cunoștințele necesare pentru o adevărată înțelegere. După cum a observat cu umor Woody Allen: „Am urmat un curs de citire rapidă și am citit Război și pace în douăzeci de minute. Implică Rusia. ”
Concluzie
Cititul este o activitate grea, dar dacă vrem să acumulam rapid cunoștințe și să avem idei clare, atunci este esential să-l învățăm. Niciun geniu adevărat nu a ajuns acolo unde a ajuns fără să înțeleagă importanța lecturii eficiente.
Cititul este într-adevăr factorul numărul unu care îți va schimba viața pentru totdeauna.
Nu te vei mai uita niciodată la cărți cu aceeasi ochi.
Bibliografie
Leonardo Da Vinci
Mark Twain
Francis Bacon
Edgar Allen Poe
Colin MacLeod
Mortimer Adler
Steve Jobs