Probe si trasee

La Cursa Dunarii puteti alege una sau mai multe dintre cele 4 probe, in functie de gusturi (sosea/offroad) si de varsta (probe pentru prichindei, prichindei mai mari si oameni mari). Sa le luam pe zile:

Ziua 1, sambata, 1 octombrie – Ofensiva asfaltului

  • Clasica de 72 – cursa de sosea, 72km, ultima etapa din Road Grand Tour; pentru iubitorii asfaltului si ai vitezei; juniori & seniori, fete si baieti;
  • Campionatul National de Tandemuri – va fi a doua editie dupa Revolutie (cea din 1989); pentru toti cei care vor sa pedaleze #intandem; va fi o competitie organizata in parteneriat cu Asociatia Tandem; traseul – 38 de km; la editia trecuta au participat 11 echipaje, haideti sa batem recordul anul asta!

harta-cursadunariicalarasene_asfalt

Ziua 2, duminica, 2 octombrie – Asaltul insulei

Cursa insulei – cursa MTB unica in Romania: incepe cu traversarea Dunarii (Bratul Borcea) cu barca si start&finish pe Plaja Mare din Calarasi; cu 4 puncte de alimentare pe traseu + unul la finish, cu fish party la… finish

Un traseu mirific de aprox 50km (+/-, functie de cotele apelor Dunarii), plat, cu nisip fin thailandez, drumuri de caruta si poteci prin paduri care ies de sub Dunare doar cand cotele apelor sunt pe minus. Luat pas cu pas, pedala cu pedala, asa va arata:

  • Km minus 1-km0 – Preludiul | O data ajunsi in parcul central din Calarasi, va asteapta trecerea cu tot cu biciclete peste Dunare (Bratul Borcea) si accesul de la pontonul insulei, pe Plaja Mare, in zona de START (De acolo va ridicati kiturile de concurs si va pregatiti de…asalt).
  • Km 0-km1 – Acomodarea | dupa start se intra imediat intr-o padure deasa cu drum larg, pret de cateva sute de metri, dupa care drumul tine dreapta, pe langa o padure tanara, intra din nou in desisuri si urca pana la dig.
  • Km 1-km22 –  Asaltul digului | dupa urcarea lejera, la intrarea pe dig faceti stanga si traseul continua numai pe dig pana la km 22; va fi o portiune de viteza, dar care necesita si ceva tehnica (unele zone au gropi si sleauri care te pot arunca lejer de pe bicicleta) evitati sa folositi partea extrema din stanga, cea cu vegetatie maracinoasa 🙂 ; pe aceasta portiune vor fi 2 puncte de hidratare (la km 10 si la km 20).
  • Km 22-km25 – Furia nisipurilor | dupa 21km de viteza pe dig, intrati la racoarea deasa a padurilor si aveti parte de briza Dunarii, pe care o veti vedea la fiecare pas si la fiecare pedala, pana cand ajungeti la Finish; in acesti 3km o sa aveti de infruntat portiuni tehnice cu nisip (atentie, interzis echipamentul cu galetuse & lopatele), carari inguste si vegetatie deasa.
  • Km25-km26 – Revenirea in ofensiva | iesiti din padure si in fata o sa vedeti o locuinta la malul Dunarii; nu, nu iesiti la civilizatie, nu va bucurati; faceti stanga pe langa padure, cu campurile golase pe dreapta, va infingeti intr-o noua padurice si ajungeti la un alt dig; ati ajuns la jumatatea traseului.
  • Km26-km31 – Ispita codrului | Desi tentatia sa scoateti cosuletul de picnic e uriasa, lasati doar umbra deasa si briza Dunarii sa va mangaie muschii in timp ce pedalati pe cararile si potecile inguste; portiuni cu nisip miscator (de la rotile ce il vor calca, nu va speriati), palcuri de paduri tinere, de-un an doi plantate, copaci cu radacinile pe trunchiuri (inundati cand creste nivelul apei), toate o sa va imbie si o sa va strige sa o lasati moale; dar nu cedati, faceti stanga cand ajungeti la canalul ce duce in Dunare, urcati cateva zeci de metri si la km 30.5 va asteapta punctul nr 3 de refresh.
  • Km31-km40 – Labirinturile insulei | Dupa ce va alimentati bine, urcati in sa, ocoliti canalul (coborand inapoi spre Dunare) si faceti stanga printr-o noua zona cu paduri; de data aceasta o sa aveti cateva portiuni de-a dreptul labirintice, foarte tehnice; tot in aceasta zona veti cobori fix langa Dunare (nu e nevoie sa va luati costumele de baie, puteti face asta dupa finish, pe Plaja Mare); la Km 40 va asteapta cel de al patrulea refresh point.
  • Km 40-Finish – Chemarea crapului | Vreo 50m de asfalt or sa va pacaleasca exact in zona cu Refreshul 4 (deservesc accesul utilajelor si masinilor de carat cereale, din zona de trecere cu bacul, de la Roseti); traseul pe ultimii 10km va intampina cu un meniu cu de toate 🙂 – asfalt, nisip, poteci, labirint, drum de carute, dig, paduri tinere, de pe vremea lui Pokemon go, dar si vechi de cand Burebista. Toate, in chemarea crapului. Acela de la finish, proaspat gatit, cu mamaliguta si saramura, care va asteapta imediat ce treceti linia de sosire, dupa ce primiti medalia speciala a acestei editii.

harta-cursadunariicalarasene_mtb

Recunoasterea oficiala a traseului Asaltul insulei 

Cateva imagini de pe traseu si rasplata mult asteptata de la finish – icre si saramura de peste proaspat preparate pe insula

Intrecerea prichindeilor – pentru copiii pana in 7 ani, fara frica de bau-bau (adica cei care merg pe bicicleta cu doua roti, nu cu 4)

Dupa sosirea ultimul participant din Cursa insulei (si inainte de premiere), amenajam zona de la Plaja Mare cu un mic traseu in care sa se intreaca cei voinici (acesta nu va fi mai mare de 900m, dar nici mai mic de 155). Suficient cat sa gasim viitorii campioni ai insulei 🙂